Nikola Gruevski / Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Politico: Mađarski obaveštajci sproveli bekstvo Gruevskog

Mađarska obaveštajna služba omogućila je bekstvo bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog u Mađarsku, piše briselski sajt Politico i poziva se na dve neimenovane osobe upoznate sa situacijom.

U tekstu se podseća da je Gruevski bio premijer Makedonije do 2016. godine i da je ranije ovog meseca trebalo da počne da izdržava zatvorsku kaznu zbog korupcije, da bi ođednom napustio zemlju i pojavio se u Budimpešti. Nedelju dana kasnije Gruevski je objavio da je dobio azil u Mađarskoj.
Navodi se da je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ranije ove nedelje priznao da su mađarske diplomate bile u pratnji bivšeg makedonskog premijera tokom njegovog putovanja kroz Balkan do Mađarske. Kako piše u tekstu, portparol mađarske vlade nije odgovorio na pitanja “Politika” da prokomentariše ulogu obaveštajnog aparata u ovoj operaciji.
Ovaj medij piše i da je premijer Mađarske Viktor Orban, koji se opisuje kao dugogodišnji saveznik Gruveskog, javno branio odluku o dodeljivanju azila bivšem makedonskom premijeru, ukazujući na nešto što je opisao kao “složenu političku borbu i igru” u Makedoniji.
Podseća se da je američki Stejt department izrazio zabrinutost zbog poteza Gruevskog sa ciljem izbegavanja zatvorske kazne, a da je Makedonija podnela formalni zahtev za izručenje.