Foto: Pixabay.com

Lideri EU odobrili sporazum o Bregzitu

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk saopštio je u Briselu da je EU 27 odobrila Sporazum o povlačenju Britanije i političku deklaraciju o budućim odnosima.

Tusk je posle sastanka lidera preostalih 27 članica EU naglasio odlučnost Unije da u budućnosti bude u što bližem partnerstvu sa Ujedinjenim Kraljevstvom, preneo je B92.
“Pred nama je težak proces ratifikacije kao i dalji pregovori. Bez obzira kako se sve završi, jedno je sigurno – ostaćemo prijatelji do kraja. Čak i jedana dan više”, zaključio je Tusk. U Briselu se može čuti ocena da je danas napravljen tek prvi korak ka izlasku Velike Britanije iz EU.
Ono na ne čemu će se sada raditi jesu budući odnosi, što samo u oblasti trgovine može da predstavlja dugogodišnji preogovarčki proces.
I pored prihvatanja od strane Evropskog saveta, Sporazum o povlačenju UK, početkom decembra mora biti odobren i od strane britanskog parlamenta, što u ovom trenutku, po reakcijama britanskih paralamentaraca, deluje kao gotovo nemoguća misija za premijerku Terezu Mej.
Ratifikacija sporazuma očekuje se i od strane Evropskog parlamenta. Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker ocenio u Briselu da je postignut “najbolji i jedini mogući” sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU.
“Sporazum je dobar, ali i tužan. Ne mislim pritom na sam sporazum, već na Bregzit kao na tužan trenutak za EU, ali i za Veliku Britaniju. Budućnost će to dokazati”, rekao je Junker posle današnjeg samita EU na kojem je prihvaćen sporazum o Bregzitu. On je posle odluke Evropskog saveta da podrži Sporazum o izlasku Britanije iz EU ponovio da je tužan dan onaj u kome bilo koja članica izlazi iz Unije i potvrdio da su to gotovo jednoglasno poručili i lideri zemlja članica sa samita u Briselu.
“Ovo je najbolji i jedini mogući sporazum. Ubeđen sam da će oni koji moraju još da ga ratifikuju u Evropskom parlamentu i Vestminsteru (britanskom parlamentu) to imati na umu kada budu glasali”, poručio je Junker i naglasio da je bio izazov održati jednistvo EU 27 tokom pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU i dodao da je i problem sa Španijom oko Gibraltara rešen “na način dobar za Španiju”.
Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da je sporazum o Bregzitu koji su lideri EU potpisali “najbolji i jedini mogući sporazum”. Kako je rekla za taj sporazum će britanski parlament glasati, a ujedno je upozorila poslanike da neće biti opcija za ponovo pregovaranje.
Mej je novinarima, posle jučerašnjeg samita rekla da se saglasila sa liderima EU, istakavši da neće biti drugih opcija na stolu do istupanja njene zemlje iz evropskog bloka 29. marta.
“Ako ljudi misle da će nekako ipak biti ponovnih pregovora, to se neće dogoditi”, istakla je Mej i navela da će britanski parlament do Božića glasati o sporazumu o razlazu sa EU.
Prema njenim rečima, današnje potpisivanje sporazuma na samitu EU označava kraj jedne faze i početak “ključne nacionalne debate” o budućnosti Britanije.