Kijev/ Foto: Pixabay

Ukrajina uvodi ratno stanje

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine predložio je uvođenje ratnog stanja na teritoriji te zemlje u trajanju od 60 dana, a odluku o tome treba da potvrdi Vrhovna rada Ukrajine, prenela je agencija Fonet, pozivajući se na Sputnjik.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je ranije da u slučaju uvođenja ratnog stanja u toj zemlji Kijev neće izvoditi ofanzivne operacije.
Prema njegovim rečima, proglašenje ratnog stanja neće uticati na situaciju u Donbasu, kao ni na odnos Ukrajine s međunarodnim partnerima. Brodovi ruske obalske straže su prethodno zaplenili tri vojna ukrajinska broda u Crnom moru kod Krima, koji su pokušali da prođu kroz Kerčki moreuz.
Ruska strana je upotrebila oružje kako bi ih prisilila da se zaustave. U incidentu su ranjena tri ukrajinska vojnika, navela je ruska Federalna služba bezbednosti.
Ukrajinska ratna mornarica saopštila je ranije da je poslala dva mala artiljerijska broda i brod tegljač iz Odese ka Mariupolju, što zahteva putovanje Crnim morem oko Krima kroz Kerčki prolaz u Azovsko more. Moskva je saopštila i da je podignuta ruska avijacija i da Kerčkim moreuzom patroliraju avioni Su-25, preneli su ruski mediji.
Taj incident odražava rastuće napetosti između Moskve i Kijeva oko Azovskog mora, na čije vode obe države polažu pravo, navodi Rojters.
Inače, Ruska Federalna bezbednosna služba (FSB) prethodo je juče saopštila da su zadržani ukrajinski vojni brodovi “Berdjansk“, “Nikopolj“ i “Jani Kapu“, zbog toga što su presekli granicu sa Rusijom, i da je u toj akciji ruska vojska upotrebila vatreno oružje.
Kako se navodi u saopštenju, urajinski brodovi nisu uspunili zahteve brodova koji su ih pratili i izvršili su opasne manevre. Navodi se i da je trojci ranjenih ukrajinskig vojnika pružena sva neophodna medicinska pomoc´ i da oni nisu životno ugroženi, a protiv članova posade zadržanih brodova podignuta je optužnica zbog narušavanja granice Rusije.
FSB ukazuje da je Ukrajina veoma dobro upoznata sa procedurom prolaska vojnih brodova kroz teritorijalne vode Ruske Federacije i kroz Kerčki moreuz i podseća da se ta procedura redovno korsti prilikom prolaska komercijalnih brodova.
Rusija je kasno sinoć zatražila hitnu vanrednu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom situacije u Azovskom moru, saopštio je zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski, saopštila je agencija Fonet, pozivajući se na Sputnjik.