Predstavnici Srpske liste / Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Radoičić poručio da se neće predati kosovskoj policiji

Milan Radoičić, kontroverzni biznismen sa severa Kosova i potpredsednik Srpske liste koga kosovska policija traži zbog istrage u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, oglasio se danas saopštenjem u kom navodi da nema veze sa ovim zločinom i poručio da se neće predati kosovskim vlastima.

Radoičić je u saopštenju optužio kosovske vlasti da žele da ga ubiju i da je s tim ciljem policija upala u njegov stan i poručio da se neće predati “jer ne želi da bude iskorišćen u zataškavanju zločinačkog napada na Ivanovića.
“Nisam bio najbliži prijatelj sa Oliverom Ivanovićem, ali nisam ubica i nikakve veze sa ubistvom nemam“, napisao je potpredsednik Srpske liste.
Prema njegovim rečima, Priština želi da ga ukloni pošto je „jedan od retkih koji je spreman da im se suprotstavi u nameri da zgaze i osvoje sever Kosova i Metohije i pokore srpski narod“. On je hapšenja okarakterisao kao demonstraciju sile i pokušaj kriminalizovanja srpskog naroda na Kosovu.
“Nisam uplašen, kao što ni moji sugrađani ne treba da budu uplašeni, jer Srbija je ozbiljna država, i preduzeće najmudrije, najodlučnije i najodgovornije poteze kako bi sačuvala svoj narod na Kosovu i Metohiji“, poručio je Radoičić.
Podsetimo, u sklopu istrage ubistva Olivera Ivanovića kosovska policija je pre dva dana saopštila da je uhapsila trojicu osumnjičenih i da traga za Radoičićem.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare u petak negirao da je Radoičić u Srbiji, iako su se, prema pisanju medija, samo dan ranije sreli na sastanku u Beogradu.
“Ako se Srbi na Kosovu i Metohiji pitaju gde sam, reći ću im samo da sam blizu, i da čekam i posmatram, jer nikome od nas nema uzmicanja, a pobeda će na kraju, bez ikakve sumnje, biti naša“, napisao je Radoičić u saopštenju.
Inače, u oktobru prošle godine, Oliver Ivanović je u intervju za BIRN Radoičiću označio kao “kriminalca bliskog vladajućoj stranci koji drži poluge vlasti na severu Kosova“. Ivanović je tada, tri meseca pre nego što je ubijen, naveo i da je zabrinut zbog činjenice da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao Radoičića kao primer borca za opstanak srpstva na Kosovu.
Prema pisanju KRIKA, Radoičić je kum Zvonka Veselinovića, još jednog moćnog biznismena sa Severa Kosova koji je bio optuživan, ali ne u osuđen za različita krivična dela, dok je Radoičić ranije osuđivan zbog falsifikovanja dokumenata. Njemu i Veselinoviću trenutno se sudi zbog zloupotrebe položaja.
Zvaničnici u Srbiji negirali su bliskost sa Veselinovićem i njegovim kumom, iako su se u javnosti pojavile fotografije, snimci i izjave koji su svedočili o njihovim vezama.