Ministar na primopredaji vozila/Foto: FoNet/MUP

“Tajna nabavka novih vozila MUP-a”

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije obznanilo je 13. novembra nabavku novih vozila za Upravu kriminalističke policije, ali je bez odgovora ostalo pitanje o proceduri na osnovu kojih su automobili nabavljeni.

Kako piše sajt “Javno”, BIRN je zbog toga od MUP-a tražio potvrdu da li je bila spovedena javna nabavka za kupovinu 322 vozila, kao i informacije o tome od koga i po kojoj ceni su vozila kupljena, kada je potpisan ugovor i ko su bili ponuđači i učesnici u nabavci. Međutim, odgovor nije stigao. Ističe se da ni na sajtu MUP-a Srbije, ali ni na portalu javnih nabavki, takođe nema informacija da je ovakav tender bio sproveden  ove ili prethodne godine. “To bi moglo da znači da je još jedna nabavka automobila proglašena za tajnu, kao i prethodna velika nabavka 710 automobila marke ‘škoda rapid’, o čemu je BIRN pisao. Tajnost nove nabavke posebno bi bila nelogična, s obzirom na to da je 13. novembra, na svečanoj primopredaji u Nastavnom centru ‘Makiš’, potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kazao da se ova vozila neće koristiti u akcijama tajnog praćenja i nadzora, te stoga mogu biti predstavljena javnosti”, navodi se u tekstu.

Inače, sredinom septembra prošle godine, na platou ispred Palate Srbija, obavljena je spektakularna primopredaja patrolnih vozila marke „škoda rapid“. Tada je iz Vlade više puta rečeno da su automobili nabavljeni u okviru kapitalnog projekta „Osavremenjivanje voznog parka MUP“, kojim je planirana nabavka oko 1.000 vozila, a da je to tek prvi kontigent i da bi do kraja 2017. trebalo da bude kupljeno još oko 300 automobila. Vlada je nabavku za kupovinu „škoda“ proglasila tajnom, pa ugovor nije javno dostupan. Osim toga Vlada nije objavila ni Zaključak kojim je javnu nabavku označila poverljivom. “S obzirom na to da se Vlada u dva navrata oglušila na zahteve BIRN-a da nam dostavi kopiju ovog Zaključka po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, BIRN je pokrenuo upravni spor i tužio Vladu, jer Poverenik za informacije od javnog značaja nema ingerencije u ovom slučaju”, ističe se u tekstu.