Ljiljana Smajlović / Foto: FoNet, A. Levajković

Medijska koalicija: Neprimereni osvrt na karijeru Ljiljane Smajlović

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM) oštro je juče osudila iznošenje, kako se naglašava, problematičnih tvrdnji i nastavak antidemokratske kampanje u “Ilustrovanoj politici” koja je, “posle klasičnog poziva na linč nezavisnih novinara i medija, ali i svih onih koji imaju kritičan odnos prema vlasti u Srbiji, u svom poslednjem broju objavila neprimereni osvrt i na novinarsku karijeru Ljiljane Smajlović”.

Između ostalog, dodaje se, u pamfletu Gorana Kozića „Antiratni profiter“ rečeno je da je zahvaljujući uticaju Ljiljane Smajlović na “Vašington post”, bombardovanje Srbije 1999. godine trajalo mnogo duže nego što je planirano.

Medijska koalicija apeluje na sve novinare da se ponašaju u skladu sa profesionalnim standardima i etikom. “Pozivamo rukovodstvo izdavača ‘Ilustrovane politike’ i njihovog državnog kontrolora da, iako je ovo jedan od retkih ataka na novinarsku profesiju za koji se može reći da nije podstrekivan od strane predstavnika vlasti, prestanu sa kreiranjem atmosfere u kojoj su ovakvi napadi na novinare dozvoljeni”, navodi se u saopštenju.