Nikola Gruevski / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Makedonija će od Mađarske tražiti ekstradiciju Gruevskog

Ministarstvu pravde Mađarske ovih dana biće dostavljen zahtev Makedonije za ekstradiciju odbeglog bivšeg premijera Nikole Gruevskog, najavio je portparol makedonske vlade Mile Bošnjakovski.

On je kazao da je započet proces za ekstradiciju i da se priprema obimna dokumentacija od oko 400 strana, u kojoj će biti obrazloženo zašto Gruevski treba da bude izručen Makedoniji. Bošnjakovski je potvrdio da se utvrđuje način na koji je Gruevski, kojem je prošle godine sud oduzeo lični i diplomatski pasoš, napustio Makedoniju i ko mu je pomogao. “Odeljenje unutrašnje kontrole MUP sprovodi postupak za moguću umešanost policajaca, a Sektor unutrašnjih poslova Skoplje radi na utvrđivanju načina bekstva i da li su mu eventualno pomogle osobe spolja”, rekao je Bošnjakovski. Osim policije, i makedonsko državno tužilaštvo započelo je predistražni postupak. Kako je potvrdio Bertalan Havasi, šef za štampu mađarskog premijera Viktora Orbana, Gruevski je boravio i u domu svog prijatelja Orbana. Takođe, portparol Orbanove stranke Fides rekao da je Gruevski ugrožen u Makedoniji od, kako je kazao, levičarske vlade pod uticajem američko-mađarskog finansijera Džordža Sorosa. Sam Orban je prošle godine izjavio da Soros ima veliku ličnu odgovornost za destabilizaciju Makedonije i da “radi na destabilizaciji konzervativnih, nacionalnih i hrišćanskih vlada” u regionu, navodi “Politiko”. S druge strane, SAD su saopštile da Gruevski treba u svojoj zemlji da služi zatvorsku kaznu. Portparol Stejt departmenta rekao je za “Politiko” da su makedonski sudovi “posle temeljnog i transparentnog pravnog procesa osudili Gruevskog zbog zloupotrebe položaja na dve godine zatvora”. “Više sudova je potvrdilo osuđujuću presudu. Takođe, Gruevski je optužen u još četiri krivična procesa. Mi verujemo da je prikladno da ti pravni procesi u Makedoniji budu nastavljeni”, kazao je portparol američkog ministarstva spoljnih poslova.

Podsetimo, bivši makedonski premijer na “Fejsbuku” je napisao da je “u poslednjih nekoliko dana primio bezbroj pretnji po život” i da se nalazi u Budimpešti, gde je od mađarskih vlasti zatražio politički azil. A beogradska “Politika” juče je u ekskluzivnoj vesti na naslovnoj strani objavila da je Gruevski pobegao u Mađarsku preko Albanije. “Dobivši od svojih saradnika u sistemu vlasti informaciju da se policija sprema da ga uhapsi, Gruevski je sa lažnim pasošem noću prešao makedonsko-albansku granicu i ilegalno se dokopao Tirane. Tamo su ga prihvatili u ambasadi Mađarske i prvim jutarnjim letom mađarske kompanije ‘Malev’ Gruevski je direktno iz Tirane stigao u Budimpeštu. Posada aviona nije imala pojma ko je putnik sa šeširom i naočarima za sunce, koje nije skidao ni u avionu”, navela je “Politika”. Međutim, sajt “Raskrikavanje” napomenuo je  da mađarska avio-kompanija “Malev” ne leti skoro sedam godina, a iz Tirane za Budimpeštu 13. novembra nije bilo jutarnjih letova. Albanija je sinoć potvrdila da je Gruevski u Mađarsku otišao preko te zemlje, a MUP Crne Gore saopštio je da je tačna informacija da je on 11. novembra bio u Crnoj Gori.