Foto: Pixabay.com

Mej: Ne odustajem, verujem da je plan za Bregzit dobar

Britanska premijerka Tereza Mej kazala je juče da “svakim delom svog bića” veruje da je predloženi plan za Bregzit dobar.

Naglasila je da bi odbijanje plana za Veliku Britaniju značilo “duboku i ozbiljnu” neizvesnost i dodala da će se boriti za liderstvo u Konzervativnoj partiji, jer su neki poslanici, nezadovoljni planom, pokrenuli pitanje poverenja Vladi. Rekla je da drugog referenduma o izlasku Londona iz EU neće biti i da je njen i zadatak Vlade da poštuje rezultate referenduma iz 2016, kada su se, kako je podsetila, građani Britanije izjasnili da žele da napuste EU. Napomenula je da će se to i dogoditi 29. marta naredne godine. Ona je nakon rasprave u parlamentu rekla da do sada niko nije izneo alternativu za njen plan za Bregzit i da sve opcije uključuju takozvani “bekstop” dogovor za irsku granicu, koji su kritikovali i mnogi u njenoj stranci. Dodala je da, ako se potpuno odbaci predlog o irskoj granici, to onda poništava i mogućnost dogovora sa EU. “Ako mi ne krenemo napred sa sporazumom, niko ne može sa sigurnošću znati kakve će biti posledice. To će biti put duboke i mračne nesigurnosti”, rekla je Mej. “Bekstop” predstavlja zaštitni mehanizam, zahvaljujući kome bi granica na irskom ostrvu ostala otvorena nakon Bregzita.

A pet članova britanske vlade podnelo je ostavke na svoje funkcije zbog neslaganja s nacrtom sporazuma o Bregzitu, čime su premijerku doveli u težak položaj. Svi oni su snažne pristalice Bregzita i smatraju da nacrt sporazuma o razlazu Velike Britanije i EU, koji su pregovarači dve strane postigli u utorak, ne nudi čvrsto odvajanje od Unije za kakvo su se britanski građani izjasnili na referendumu. Inače, Vlada Tereze Mej je u sredu posle pet sati žustre debate usvojila predlog sporazuma koji predviđa ostanak Velike Britanije u carinskoj uniji s EU do postizanja trajnog trgovinskog sporazuma dve strane. Mnogi članovi njene Konzervativne stranke protive se takvom sporazumu, jer smatraju da će Britanija ostati previše vezana za EU, dok su opozicione partije najavile da će glasati protiv usvojenog nacrta. Lider Laburističke partije Džeremi Korbin izjavio je da premijerka mora da povuče sporazum, jer će ga, u suprotnom, britanski parlament odbaciti. A lider frakcije Konzervativne partije koja podržava Bregzit Džejkob Ris Mog zapretio je da će zatražiti glasanje o poverenju premijerki.