Nikola Gruevski / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Gruevski zatražio politički azil u Mađarskoj

Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije i Mađarske potvrdila su juče da se bivši premijer Nikola Gruevski nalazi u Budimpešti i da je u toj zemlji zatražio politički azil.

Policija Makedonije je odmah nakon dobijanja informacije iz Mađarske obavestila krivični sud u Skoplju da raspiše međunarodnu poternicu za Gruevskim. Prethodno, makedonski MUP izdao je za njim nacionalnu poternicu po nalogu Krivičnog suda, jer se u zakonskom roku nije javio na izdržavanje kazne zatvora od dve godine, na koju je osuđen zbog protivzakonite kupovine luksuznog blindiranog “mercedesa” kada je bio predsednik Vlade. Ministar unutrašnjih poslova Makedonije Oliver Spasovski izjavio je sinoć da Gruevski nije pobegao avionom, već da je to uradio ilegalno van graničnih prelaza. Kazao je da će MUP, kada dođe do relevantnih podataka, saopštiti kako je Gruevski pobegao iz Makedonije, ali je dodao da je sigurno da je imao podršku. “Žalosno je da u članicu EU dođe bivši premijer druge zemlje, koji je osuđen za kriminal, da traži azil”, rekao je Spasovski.

Inače, Gruevski je juče napisao na “Fejsbuku” da je u Budimpešti i da je od vlasti Mađarske zatražio azil. On je ranije, takođe na “Fejsbuku”, naveo da je “poslednjih nekoliko dana primio brojne pretnje po život” i da će uvek ostati “veran Makedoniji”. Kako navodi Radio Slobodna Evropa, opoziciona VMRO DPMNE, u kojoj je Gruevski počasni predsednik, optužuje vladu i premijera Zaeva da vrše politički progon i da će za to odgovarati. Zbog nezakonite kupovine blindiranog “mercedesa S 600 gard” 2012. godine, prvostepeno je na šest godina zatvora osuđena tadašnja ministarka unutrašnjih poslova i bliska saradnica Gruevskog, Gordana Jankulovska, dok je njen pomoćnik Đoko Popovski pravosnažno osuđen na četiri i po godine.