Nikola Gruevski / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

CNN podneo tužbu protiv Trampa

CNN je podneo tužbu protiv američkog predsednika Donalda Trampa i nekoliko njegovih pomoćnika, tražeći vraćanje novinarske akreditacije za Belu kuću reporteru te medijske kuće Džimu Akosti.

Tužba je odgovor na postupak Bele kuće koja je suspendovala Akostinu akreditaciju za konferencije za novinare. U tužbi se navodi da je zabranom povređen prvi i peti amandman američkog ustava, koji garantuju slobodu govora. CNN tuži Trampa, šefa kabineta Džona Kelija, portparolku Bele kuće Saru Sanders, njenog zamenika Bila Šajna, šefa tajne službe Džozefa Klensija i službenika koji je Akosti oduzeo akreditaciju prošle srede, a čiji se identitet još ne zna. Portparolka Sanders rekla je da je Akosti akreditacija oduzeta zbog neprimerenog ponašanja na konferenciji za novinare predsednika Trampa, a CNN i brojni drugi novinari odbacuju te tvrdnje, smatrajući da mu se akreditacija mora da vrati.

Kako je saopštio CNN, tužba je podneta sudu u Vašingtonu. Traži se preliminarni nalog suda da se Akosta, što je pre moguće, vrati u Belu kuću da obavlja svoj posao, ali i presuda koja će da spreči Belu kuću da u budućnosti može da mu oduzme novinarsku akreditaciju. Inače, CNN je u petak poslao pismo Beloj kući u kome zvanično traže vraćanje Akostine akreditacije. Ova medijska kuća navodi da ovo što se desilo njihovom reporteru može da se desi bilo kome, a Asocijacija izveštača iz Bele kuće podržala je ovaj potez.