Vladimir Kostić / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

“Nedopustivi pozivi na linč akademika Kostića”

Članovi Katedre za neurologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu istakli su juče u zajedničkom saopštenju da su neprijatno iznenađeni aktuelnim napadima na profesora Vladimira Kostića, predsednika SANU, i upozorili da se u javnosti stvara atmosfera poziva na linč, koja je aposlutno nedopustiva i neprimerena bilo kom civilizovanom društvu.

Ističući da je Kostić dugogodišnji redovni profesor Medicinskog fakulteta i najistaknutiji član Katedre, u zajedničkom saopštenju naročito se protestuje zbog dovođenja u sumnju, pa i klevetanja njegovog naučnog i pedagoškog doprinosa. “Takav prljavi postupak smatramo napadom na našu struku i specijalnost u celini”, napominje se u saopštenju članova Katedre, koji ističu da, kao stručni i naučni kolektiv, nemaju nameru da se bave uzrocima javnih rasprava. Oni smatraju da Kostić, kao ni bilo koji stručnjak u svojoj oblasti, ne sme da bude izložen ovakvoj laičkoj “proveri” i diletantskoj proceni njegovog značaja i doprinosa u nauci i struci. Podseća se da za to postoje relevantna tela i strogo definisana pravila, koja se ne baziraju na proizvoljnosti, površnosti i paušalnim kritikama, kao ni pohvalama. Sa punom odgovornošću Katedra tvrdi da je Kostić, svojim naučnim delovanjem, učinio srpsku neurologiju ravnopravnom sa najnaprednijim evropskim i svetskim neurološkim zajednicama. Ali, posle ovakvog napada na Kostića, članovi Katedre strahuju da “polako postajemo društvo u kojem su anomičnost i neutemeljena diskreditacija postali svakodnevna pojava, čim dozvoljavamo da se na ovakav neargumentovani način napadaju najistaknutiji i najbolji među nama”. Naglašava se da ovim putem Katedra javno izražava bojazan da takvo društvo bez ikakve sumnje nema dobru budućnost i zahteva da se iz svakog vida medijske rasprave apsolutno izuzmu i više ne kleveću naučna, stručna i pedagoška dostignuća profesora Kostića.

Inače, nakon Izborne skupštine SANU, koja je izabrala manje kandidata od predloženog broja, akademik Kostić kazao je da je to shvatio kao poruku njemu i ponudio svoju ostavku, koja je juče dostavljena svim sekretarima odeljenja u SANU. Akademik Tibor Varadi izjavio je da se nada da će ostavka biti povučena, jer je Kostić dao značajan doprinos razvoju te institucije. On je naglasio da je to njegovo lično mišljenje i da ostaje da se vidi kako će se pojedina naučna odeljenja SANU izjasniti o Kostićevoj ponuđenoj ostavci.