Donald Tramp / Foto: FoNet/Xinhua

Tramp: I drugi novinari bi mogli da ostanu bez akreditacije

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je juče da ne zna da li će dopisniku CNN iz Bele kuće Džimu Akosti biti vraćena akreditacija, ali je rekao da bi i drugi novinari mogli da ostanu bez nje, prenosi portal “Politiko”.

“Što se mene tiče, nisam doneo tu odluku. To bi, međutim, moglo da se dogodi i drugim izveštačima iz Bele kuće. Kada ste u Beloj kući, a ovo je veoma posebno mesto za mene, morate da se odnosite sa poštovanjem i prema njoj i prema predsedniku”, rekao je Tramp. On smatra da je sramotan način na koji je Akosta komunicirao i sa savetnicom Bele kuće za štampu Sarom Sanders. Tramp nije precizirao koji su još novinari u riziku da im bude oduzeta akreditacija za izveštavanje iz Bele kuće, što je do srede bio nečuven i nemoguć čin. Takođe, američki predsednik često kritikuje novinarku mreže Američki urbani radio Ejpril Rajan zbog pitanja koja postavlja administraciji. Podsetimo, Bela kuća ukinula je propusnicu Akosti posle njegove žustre rasprave s Trampom, a rasprava je počela kada je novinar CNN pitao predsednika o karavanu migranata koji idu iz Latinske Amerike ka američkoj južnoj granici s Meksikom. Kada je pokušao da postavi dodatno pitanje, Tramp je rekao “To je dosta”, a žena koja stažira u Beloj kući bezuspešno je pokušavala da Akosti oduzme mikrofon. Predstavnica za štampu Bele kuće Sara Sanders izdala je saopštenje u kome je optužila Akostu da je “stavio ruke na mladu ženu koja je pokušavala da radi svoj posao kao stažistkinja u Beloj kući”, dodajući da je to “apsolutno neprihvatljivo”. Akosta je u Tviter poruci negirao da ju je dotakao. CNN je u saopštenju naveo da je Bela kuća ukinula Akostinu novinarsku propusnicu iz “odmazde zbog njegovih izazovnih pitanja” i optužio Saru Sanders da laže o Akostinom ponašanju.

Udruženje dopisnika iz Bele kuće ovakav potez Trampove administracije naziva “neodgovarajućim”, “pogrešnim” i “izrazom slabosti”, a “Reporteri bez granica” smatraju da je taj čin “nedemokratski”. “Ideja ukidanja akreditacija je nešto što viđamo u zemljama koje su represivnije prema medijima. To nije praksa u SAD”, kazao je Kortni Reč iz Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), prenosi “Glas Amerike”.