Ministar Vukosavljević / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

“Ministar kulture i državni sekretar da budu smenjeni zbog besramnog saopštenja”

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatraju da je saopštenje Ministarstva kulture i informisanja o naslovnoj stranici dnevnog lista “Danas” besramno i da ministar Vladan Vukosavljević i državni sekretar Aleksandar Gajović moraju hitno da budu smenjeni.

“Podsećamo da su novinarska i medijska udruženja već tražila ostavku ministra i državnog sekretara zbog brojnih prethodnih skandala, kao što je ovogodišnji kriminalni konkurs za sufinansiranje medijskog sadržaja ili neuspešni pokušaj rada na Medijskoj strategiji. Ovo saopštenje je međutim kap koji preliva svaku čašu, i ukoliko posle njega ministar i državni sekretar ostanu na svojim funkcijama, NUNS i NDNV će razmotriti da se odmah povuku iz dijaloga sa vlašću i radne grupe za izradu Medijske strategije”, navode ova udruženja i napominju da saopštenje Ministarstva “podseća na najgora totalitaristička društva” i da ukoliko ministar i državni sekretar ne budu smenjeni, “biće to znak da Srbija ulazi u novu, još suroviju fazu obračuna sa medijskim slobodama”. I Udruženje novinara Srbije (UNS) podsetilo je Ministarstvo culture, ali i Pokrajinsku vladu da je karikatura poput one Predraga Koraksića objavljene na naslovnoj strani „Danasa“ – “satirični novinarski žanr i da mogu da je osude jedino totalitarne ideologije i pojedinci koji ne razumeju ovaj vid novinarskog izražavanja”. UNS smatra da zato Pokrajinska vlada, koja je od uredništva „Danasa“ zatražila izvinjenje za „ovaj sraman čin“, treba da se umesto „Danasa“ izvini javnosti zbog nerazumevanja satire, karikature i „demokratije u Srbiji“.

Inače, Ministarstvo kulture i informisanja osudilo je Koraksićevu karikaturu  ističući da se njom u neprihvatljiv i moralno nedopustiv kontekst direktno ili indirektno stavljaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poslanici Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić. Na jučerašnjoj naslovnoj strani lista bila je karikatura na kojoj lider nemačkih nacista Adolf Hitler i ministar njegove propagande Jozef Gebels drže u naručju poslanike SNS Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića. Ministarstvo je ocenilo da je karikatura krajnje neprimerena i izrazilo neezadovoljstvo i osudilo ideju “Danasa”, kojom se „dovodi u pitanje dostojanstvo predsednika Srbije i poslanika Skupštine“. „Napominjemo da ta uvredljivost dolazi u trenutku kada i predsednik države i Vlada Republike Srbije daju veliki doprinos medijskim reformama koje su u toku“, navodi se u saopštenju ministarstva. A Pokrajinska vlada saopštila je da je naslovnom stranom uredništvo “Danasa” iskazalo “vulgarni, primitivni i ponižavajući odnos” prema svojim čitaocima i celokupnoj javnosti. “Medijske slobode ne mogu ići dotle, da najvećeg zločinca u istoriji čovečanstva Adolfa Hitlera, čak ni u karikaturi, upoređuju bilo gde i sa bilo kim, pa ni sa predsednikom Republike Srbije i njegovim saradnicima koji su izabrani na slobodnim, demokratskim izborima“, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.