Foto: Pixabay.com

Trećina studenata doživela neki oblik seksualnog uznemiravanja na fakultetima

Autonomni ženski centar (AŽC) saopštio je juče da je istraživanje „Mladi i iskustva seksualnog nasilja“ pokazalo da je trećina studenata u Srbiji bila u situaciji da zaposleni na fakultetu u njihovom prisustvu pričaju seksualne šale, gledaju ih tako da se osećaju neprijatno ili razgovor skreću sa teme studiranja na seksualne teme.

Istraživanje je pokazalo i da 80 odsto studenata takvo ponašanje zaposlenih na fakultetima doživljava kao seksualno uznemiravanje, dok svaki drugi smatra da zaštita od seksualnog uznemiravanja profesora nije dovoljna. Kako se navodi, posle istraživanja AŽC je pokrenuo kampanju „Zahtevam da budem zaštićena od seksualnog nasilja“ u okviru koje su na adresu svih univerziteta u Srbiji stigli zahtevi za adekvatnu zaštitu od seksualnog nasilja. “Pridružujemo se zahtevima studentkinja i studenata i pozivamo sve univerzitete i fakultete u Srbiji da uvedu interne akte kojim će se kroz prevenciju i adekvatnu zaštitu suočiti sa problemom seksualnog uznemiravanja. Autonomni ženski centar im u tom procesu nudi svoju podršku i ekspertizu“, navodi se u saopštenju.

AŽC navodi da u Srbiji jedino Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu ima poseban dokument kojim reguliše prevenciju i zaštitu u situacijama seksualnog uznemiravanja.