Američki Kongres / Foto: Pixabay.com

Veliko interesovanje birača pred izbore za Kongres

U SAD danas se održavaju ključni izbori na kojima će biti odlučeno o tome koja će stranka kontrolisati Kongres u naredne dve godine.

Kako navodi “Glas Amerike”, mnogi izbore vide i kao referendum o dosadašnjem mandatu predsednika Donalda Trampa. A on je poručio građanima da glasaju kao da je njegovo ime na listiću. “Moramo da osvojimo i Predstavnički dom i Senat. Mislim da za Predstavnički dom stojimo dobro. Mislim da u trci za Senat stojimo odlično, ali ko zna? Morate izaći da glasate. Oseća se energija u vazduhu koju nismo videli od izbora 2016. godine”, rekao je Tramp. On pokušava da podstakne birače da podrže republikance – porukama o snažnoj američkoj ekonomiji, ali i upozorenjima o ilegalnim imigrantima koji pokušavaju da dođu do Amerike. “Demokrate ohrabruju ilegalne imigrante da krše naše zakone, narušavaju naše granice i uništavaju našu zemlju”, kazao je Tramp. Na napade je uzvratio Trampov prethodnik, demokrata Barak Obama: “Govore nam da su najozbiljnija pretnja Americi siromašne, gladne izbeglice koje su hiljadu i po kilometara udaljene od granice. Da, to će zaista ugroziti Geri, u Indijani. Za razliku od nekih ljudi, ja ne izmišljam kada govorim. Ja imam činjenice. Verujem u iskrenu kampanju. Smanjivati zdravstveno i socijalno osiguranje kako bi milijarderima omogućili manji porez nije način da se borite za malog čoveka”.

Na izborima se bira svih 435 članova Predstavničkog doma, u kome su republikanci imali većinu osam godina. Ako su ankete tačne, demokrate su favoriti da preuzmu kontrolu nad tim domom Kongresa. Međutim, istraživanja pokazuju i da će republikanci verovatno zadržati tesnu većinu u Senatu, s obzirom na to da se odlučuje o reizboru tri puta više demokratskih senatora.  Kako se ističe, opozicione stranke obično dobiju više mesta na kongresnim izbrima. Međutim, podeljena kontrola nad Kongresom verovatno će dovesti do novog političkog zastoja u Vašingtonu.