Foto: NDNV

NUNS i NDNV: Državni list poziva na linč nezavisnih medija i novinara

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenjuju da naslovna stranica sa natpisom “Psi su pušteni” i prateći tekst u novom broju “Ilustrovane politike” predstavljaju “klasičan poziv na linč nezavisnih novinara i medija, ali i svih onih koji imaju kritičan odnos prema vlasti u Srbiji”.

“Zastrašujuće je to što se ovaj list, koji već duže vreme širi mržnju i netrpeljivost, a profesionalne novinare i javne ličnosti proglašava za izdajnike i strane agente, crtajući im tako metu na čelu, nalazi u državnom vlasništvu, a država njime upravlja preko nadzornog odbora u kojem sedi i Suzana Vasiljević iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića”, navodi se u zajedničkom saopštenju dve organizacije.

NUNS i NDNV ocenjuju da je autor ovog teksta i glavni autor “Ilustrovane politike” Đorđe Martić, urednik “Politike ekspres” u periodu kada je, pet dana pre ubistva novinara Slavka Ćuruvije, objavljen tekst “Ćuruvija dočekao bombe” Miroslava Markovića, koji je iste večeri pročitan i u Dnevniku RTS-a. “Taj tekst je bio poternica i neka vrsta najave Ćuruvijinog smaknuća. Zastrašujuće je i to što se, slično kao krajem devedesetih kada je Vučić bio ministar informisanja, vlast ne zaustavlja samo na tekstu, već se o njemu na televizijskim stanicama vodi rasprava, čime se sa jasnom namerom povećava ‘diseminacija’ (rasejavanje) ovog skandaloznog poziva na linč”, napominje se u saopštenju.