Incident u Beški / Foto: Print screen N1

Aktivisti Inicijative osuđeni zbog protesta protiv haškog osuđenika

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) najavila je za sutra protest povodom odluke Prekršajnog apelacionog suda kojim je potvrđena presuda za osam aktivistkinja i aktivista YIHR-a zbog, kako je navedeno, kršenja javnog reda i mira na prošlogodišnjoj tribini Srpske napredne stranke na kojoj je govorio haški osuđenik Veselin Šljivančanin.

U saopštenju YIHR-a navodi se da protest na platou između zgrade Predsedništva i Starog dvora u Beogradu organizuju “protiv državne podrške ratnim zločincima, ratnog huškanja, politizovanog sudstva i represije nad aktivistima za ljudska prava”. YIHR podseća da su njihovi aktivisti na tribini održanoj u Beški početkom prošle godine godine razvili transparent “Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama” i duvali u pištaljke, zbog čega su procesuirani za kršenje javnog reda i mira. “Prekršajni apelacioni sud je posebno potvrdio deo presude koji navodi da je činjenica da su aktivistkinje i aktivisti Inicijative nakon toga dobili batine potpuno irelevantna za ovaj sud i ovu presudu… Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, predsednik opštine Beška otvoreno su stali u odbranu Šljivančanina i osudili Inicijativine aktiviste u svojim izjavama. Tužilaštvo i prekršajni sud nastavili su zadatim putem”, ocenjuje se u saopštenju. Dodaje se i da će osuđeni aktivisti i aktivistkinje podneti ustavnu žalbu zbog kršenja prava na pravično suđenje i slobode izražavanja, i u krajnjem slučaju obratiti se Evropskom sudu za ljudska prava.

Podsetimo, prema svedočenjima aktivista Inicijative, ispred prostorija gde se održavao skup “krupni mladići” su ih tukli i šutirali i oštetili im automobil, o čemu postoje medicinski izveštaji. Posle incidenta usledile su reakcije SNS-a i najviših predstavnika vlasti koji su aktiviste proglasili „huliganima“ koje bi trebalo „privesti pravdi“, a njihova poruka da bi trebalo da se čuje glas žrtava, a ne zločinaca proglašena je „fašističkim ispadom pojedinaca“.