Opozicija ispred zgrade RTS / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Opozicija najavila da će radikalizovati protest zbog RTS

Lideri Saveza za Srbiju i pojedinih opozicionih partija okupili su se juče ispred Radio-televizije Srbije, jer javni medijski servis nije prihvatio njihove zahteve i omogućio im gostovanje u informativnim programima, zbog čega su najavili da će protest radikalizovati.

Predsedavajući Predsedništva tog opozicionog bloka tokom oktobra Janko Veselinović kazao je da Radna grupa opozicije priprema zajedničke zaključke i zahteve i da će narednih 10 dana “utvrditi principe i načine zajedničke borbe” i dodao da očekuje da će u tome biti jedinstveni i neće od njih odustajati. “Mi smo danas tu zato što je RTS ukrala jedna stranka, bolje rečeno jedan čovek. Mi smo tu zbog onih građana Srbije koji ne mogu da čuju istinu”, kazao je Veselinović i dodao da je rok za ispunjenje zahteva koje su poslali 25. septembra bio 15 dana. Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić kazao je da su članovi Regulatornog tela za elektronske medije (REM) postali “udarna pesnica političke stranke na vlasti”, što je ocenio kao “apsolutno neshvatljivo”. Napomenuo je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić upotrebom tabloida, zloupotrebom javnog servisa i REM-a praktično ruši segment društva koji je pretpostavka stabilnosti i razvoja, a to ima posledice i po demokratiju i po ekonomiju, jer kako je rekao “nijedan kredibilan i veliki proizvođač neće da dođe u zemlju u kojoj je država ključni kriminalni činilac društva”.

U dopisu RTS-u 25. septembra lideri Saveza zatražili su da javni medijski servis počne da poštuje zakone i omogući predstavnicima opozicije vreme u informativnim emisijama, odnosno poštovanje prava na demanti. Tražili su da u roku od 15 dana bude obezbeđeno redovno učešće predstavnika Saveza za Srbiju u informativnim programima RTS-a i to najmanje 30 minuta nedeljno, a naročito se insistira na učešću u debatnim emisijama. Zatražili su i da se demanti i odgovori pročitaju u istim emisijama i formatima u kojima su, kako se navodi, “klevete i laži predstavnika vlasti o Savezu ili njegovim članicama iznete”.