Ana Brnabić / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Brnabić: Ne volim da mi prete izlaskom iz Radne grupe

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da su ona i njen tim u stalnoj komunikaciji s novinarskim i medijskim udruženjima s kojima zajednički rade na izradi Medijske strategije Srbije do 2023. godine, i da je neozbiljno to što “čim se nešto dogodi, oni prete izlaskom iz Radne grupe”.

Brnabić je kazala da ne bi bilo potrebe za novom Medijskom strategijom i setom medijskih zakona, da je “sve odlično i da postoji potpuno poverenje”. “Na tom poverenju treba raditi i biti posvećen tom dijalogu. Lično ne volim da svaki put kada se nešto desi, da mi neko preti da će izaći iz te Radne grupe. Tu smo svaki dan, 24 sata, sedam dana u nedelji, možemo da razgovaramo”, rekla je Brnabić. Dodala je i da nema potrebe da medijska udruženja “šalju pisma”, već “ako imaju nekih problema, neka dođu, razgovaraćemo i hajde da nastavimo rad na Medijskoj strategiji, ali stvarno nemojte da se uslovljamo!”, kazala je premijerka. Poručila je medijskim udruženjima da “zamisle” kako bi to bilo kada bi Vlada počela da “uslovljava”. “Koliko ja znam, a skoro smo se videli, taj rad ide dosta dobro, oni su zadovoljni koliko su uključeni u proces, u Radnoj grupi ima više predstavnika medijskih i novinarskih udruženja nego predstavnika Vlade”, dodala je ona.

Podsetimo, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM) uputila je Koordinacionoj grupi Vlade Srbije za saradnju sa medijima vremenski oročene zahteve za poboljšanje medijske scene i ponovila da će obustaviti saradnju sa Vladom ukoliko ti zahtevi ne budu ispunjeni. Oni su u saopštenju podsetili da su novinarska i medijska udruženja, okupljena u Tim za dijalog, 16. avgusta Koordinacionoj grupi uputila 13 zahteva, a da su, prema dogovoru sa prethodnog sastanka, te zahteve sada dodatno specifikovala i vremenski oročila. Istakli su da će na osnovu toga da li će i u kojoj meri zahtevi biti ispunjeni, odlučiti da li uopšte ima smisla nastaviti dijalog sa vlastima i učestvovati u Radnoj grupi za izradu Medijske strategije. S druge strane, Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je juče da su NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres, objavljujući u poslednjih 10 dana četiri saopštenja kao “Koalicija novinarskih i medijskih udruženja”, kojoj pripada i UNS, “prekršili pravilo usaglašavanja stavova sa najstarijom i najvećom novinarskom organizacijom u Srbiji” i “obmanuli javnost”. Ističe se, između ostalog, da članice Koalicije “nanose štetu novinarskoj profesiji i interesima novinara i medijskih radnika u Srbiji time što, od slučaja do slučaja, najčešće za politički usmerenu borbu, kao članice Koalicije predstavljaju i druge organizacije”.