Rodoljub Šabić / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Šabić: Pokrenut postupak nadzora zbog objavljivanja podataka iz zdravstvenog kartona

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je juče da je pokrenuo postupak nadzora povodom objavljivanja informacija iz zdravstvenog kartona Kragujevčanke Violete Cvetković u pojedinim medijima i dodao da je trebalo pre njega da reaguju Ministarstvo zdravlja i Tužilaštvo.

On je za “Betu” rekao da je od Doma zdravlja zatražio odgovore na relevantna pitanja. “Zapravo, u ovakvim okolnostima Poverenik je poslednji koji je trebalo da reaguje. Ali reagovao je i naravno da će po okončanju postupka, kada vidimo o čemu se radi, javnost biti obaveštena”, objasnio je Šabić. Istakao je da su zdravstveni podaci pacijenata Zakonom o zaštiti podataka klasifikovani kao “naročito osetljivi podaci koji su tvrđe zaštićeni nego drugi podaci o ličnosti”. “Zakonom o pravima pacijenata utvrđen je poseban režim, vrlo rigidan, kojim je predviđeno da je pristup tim podacima moguć isključivo lekarima koji pacijenta leče, a drugim licima uz pristanak pacijenta ili eventualno na osnovu odluke suda. Drugim rečima, nema načina da ti podaci na legalan način dospeju u javnost, a pogotovo ne u tabloide”, objasnio je Šabić. On je kazao da bi trebalo očekivati intervenciju Ministarstva zdravlja, jer je po Zakonu o zaštiti pacijenata nadzor nad primenom tih prava u nadležnosti tog ministarstva. “Ministarstvo zdravlja trebalo bi da primeni disciplinske mere, proveri kakav je mehanizam zaštite i pokrene prekršajni postupak”, kazao je Šabić. Dodao je da je sa stanovišta Krivičnog zakonika izvršeno čak i krivično delo i da bi zbog toga trebalo da reaguje i tužilac. “Ne znam da li će po dobrom starom običaju da izostane i jedno i drugo”, dodao je Šabić. Pojedini mediji prethodnih dana objavljivali su podatke iz medicinske evidencije majke iz Kragujevca Violete Cvetković, nakon što je ona objavila snimak u kojem tvrdi da lekari u Domu zdravlja u Kragujevcu nisi pregledali njeno dete.

A poverenik Šabić juče je na Tviteru napisao da je “vreme za pokretanje postupaka za  izbor novog poverenika za informacije i zaštitu podataka o ličnosti”, jer je aktuelni poverenik na toj funkciji još 60 dana. Inače, Skupština Srbije, većinom glasova svih narodnih poslanika, bira Poverenika na predlog odbora parlamenta nadležnog za informisanje, navodi se u Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Za poverenika se bira lice sa priznatim ugledom i stručnošću u oblasti zaštite i unapređenja ljudskih prava, koje ispunjava uslove za rad u državnim organima, koje je završilo pravni fakultet i ima najmanje deset godina radnog iskustva. Poverenik ne može biti lice koje obavlja funkciju ili je zaposleno u drugom državnom organu ili političkoj stranci. Bira se na mandat od sedam godina.