Hašim Tači/ Foto: FoNet/ Newsroom

Tači: Korekciju granica predložile SAD

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je, u subotu uveče, u najgledanijem šou programu Oksižen (Oxygen), koji se emituje na Kosovskoj televiziji (KTV), da je pripajanje Preševske doline Kosovu, zparavo, ideja Sjedinjenih američkih država (SAD), prenela je agencija Fonet.

“Ovu ideju, tačnije korekciju granice , sa naznakom pripajanja Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu, predložile su mi SAD. Bili su to njihovi savetnici“, rekao je Tači, međutim, nije naveo imena savetnika. Dodao je da “im je uzvratio da je spreman na to, ukoliko misle ozbiljno, a oni su to i potvrdili“.

Pre nekoliko dana, ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat izjavio je da je njegova zemlja otvorena za dogovor koji postignu dve strane, a koji bi doveo do stabilnosti bez postavljanja preduslova

“SAD ne podržavaju izmene granica, SAD podržavaju svaki dogovor između Beograda i Prištine koji će biti trajan i koji će proisteći iz samih strana. Sporazum koji je sveobuhvatan, koji može da bude primenjen i može da dobije podršku njihovog stanovništva, SAD su spremne da podrže, rekao je Skat.

On je dodao “da čekaju da vođe Srbije i Kosova razviju takav dogovor i ne postavljaju preduslove, crvene linije“, ali i “da nema ni blanko odobrenja unapred“.