Johanes Han/ Foto: FoNet/ Marija Đoković

Han: Kosovo nije jedini uslov za ulazak u EU

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je u intervjuu za Večernje novosti, a prenela agencija Beta, da rešenje kosovskog pitanja nije jedini uslov za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, iako Beograd treba da zaključi i trajno primeni pravno obavezujući sporazum s Prištinom koji mora da doprinosi stabilnosti regiona.

“Izgleda da mnogi, uključujući političare, imaju utisak da je rešenje u vezi s Kosovom jedini preduslov na putu Srbije ka EU. To nije slučaj. Sprovodjenje reformi u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i dobrog upravljanja ostaje u srži procesa proširenja”, rekao je Han.

Ukazao je da nijedna država ne može da pristupi Uniji bez rešavanja otvorenih bilateralnih pitanja i dodao da za Srbiju to znači da treba da “zaključi i trajno primeni pravno obavezujući sporazum s Prištinom”.

Evropski komesar je rekao da u dijalogu Beograda i Prištine “trajni dogovor podrazumeva izvodljivo, održivo i realno rešenje, u skladu s medjunarodnim pravom i pravnim tekovinama EU”.

“Bilo koji sporazum mora da bude specifičan i krojen po meri, da ne stvara presedan i da doprinosi regionalnoj stabilnosti i putu regiona u EU. Istovremeno, EU ne spekuliše o mogućim elementima konačnog pravno obavezujućeg sporazuma”, kazao je Han.

On je dodao da procesi unutrašnje reforme u EU, odnosno njenog jačanja, i rad sa zemljama kandidatima na njihovoj spremnosti da postanu članice Unije, “mogu i treba da teku paralelno”.

Inače, pre samo pet dana predsednik Srbije je izjavio je da mu je predsednik Austrije Aleksander van der Belen preneo da Evropska unija ima probleme unutar svoje teritorije i da ne može da “uvozi” nove, pa je uslov za ulazak Srbije u Uniju da reši problem Kosova i Metohije.

Vučić je posle sastanka sa Van der Belenom rekao novinarima da taj uslov za Srbiju nije nikakva novost.