Foto: NUNS

NUNS nastavlja pregovore sa predstavnicima vlasti

Nezavisno udruženje novinara Srbije i druga novinarska i medijska udruženja nastaviće dijalog sa Vladom Srbije da bi se unapredilo dramatično stanje prava i sloboda novinara i medija, ali ukoliko do kraja godine ne bude pozitivnih rezultata NUNS zadržava pravo da se povuče iz pregovora i iz izrade nove Medijske strategije, zaključeno je na vanrednoj Skupštini NUNS-a u Beogradu.

Na Skupštini NUNS-a održanoj u beogradskom Medija centru rečeno je da su ključne teme poboljšanje procesa projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja u javnom interesu, unapredjenje bezbednosti i sigurnosti novinara i izrada nove Medijske strategije.

U saopštenju Izvršnog odbora NUNS-a navodi se i da je “proces budžetskog projektnog sufinansiranja javnog interesa u javnom informisanju deformisan u snažan koruptivni mehanizam kojim se novcem gradjana nagradjuju provladini mediji koji, umesto objektivnog informisanja, služe za propagandu vladajuće nomenklature, posebno SNS”.

Navodi se da je u 2018. godini do 15. oktobra za sufinansiranje medija u Srbiji potrošeno više od 11,5 miliona evra, od čega je najveći deo raspodeljen provladinim medijima, medju kojim i tabloidima koji svakodnevno krše etičke i profesionalne standarde, a u nekim konkursima registrovano je brutalno kršenje zakona kroz dodelu novca neregistrovanim ili naknadno registrovanim medijima.

NUNS je saopštio da su u komisijama za ocenjivanje medijskih projekata najbrojniji predstavnici nerenomiranih, javnosti nepoznatih i vlastima naklonjenih udruženja, koji svojim odlukama diskriminišu nezavisne, odgovorne, objektivne i za vlast nepodobne medije.

Osim učešća u razgovoru sa vlastima oko izrade Medijske strategija, na vanrednoj sednici NUNS-a, prema pisanju Cenzolovke, vodila se i žestoka rasprava među članovima o finansijskoj pozajmici koju je Medija centar uzeo od firme u vlasničtvu Dragana Đilasa, kao i o istraživačkom tekstu koj je na ovu temu napisao član NUNS-a Vladimir Kostić. On je, inače, kako je Cenzolovka prenela, najavio da će izaći iz ovog udruženja, “jer se dovodi u pitanje njegov novinarski integritet”. Pre njega, to je učinila i Tamara Skroza, koja je pre toga podnela ostavku na mesto članice Izvršnog odbora NUNS-a. Ostavku je na članstvo u Sudu časti NUNS-a letos podnela i novinarka Danica Vučenić.