Skoplje / Foto: Pixabay.com

Makedonski poslanici pod policijskom zaštitom

Deo makedonskih poslanika koji su glasali za početak izmena Ustava Makedonije za promenu imena države su pod 24-časovnom policijskom zaštitom zbog njihove sigurnosti, preneo je N1 navode nedeljnika Fokus.

Pod policijskom zaštitom zbog pretnji, ne samo poslanici opzicionog VMRO DPMNE, koji su isključeni iz stranke jer su podržali predlog makedonske vlade, već i poslanici vladajuće većin.

“Deo poslanika je sam zatražio zaštitu, a za deo je odlučila policija”, piše Fokus pozivajući se na nazvanične informacije iz Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije, ali ne navodi koliko je poslanika pod zaštitom, od 80 koji su glasali za početak ustavnih izmena u skladu sa dogovorom sa Grčkom.

Premijer Makedonije Zoran Zaev je u petak uveče, odmah nakon glasanja u parlamentu, obećao grupi od osam poslanika koalicije VMRO DPMNE da će biti zaštićeni zajedno sa svojim porodicama.

Nakon što je predlog Vlade Makedonije za otpočinjanje ustavnih izmena dobio “zeleno svetlo” u parlamentu na društvenim mrežama su pojačane uvrede i pretnje poslanicima koji su glasali “za”.

Na fejsbuk stranicama tih poslanika objavljuju se nove pretnje, uvrede i vulgarne poruke, a u jednoj objavi se poziva na likvidaciju sedam poslanika VMRO DPMNE, koji su isto veče isključeni iz stranke, uz objavljivanje njihovih umrlica.

Inače, makedonski premijer Zoran Zaev juče je izjavio da će nacrti ustavnih amandmana biti rađeni uz podršku opozicije, a će rad na njima biti završen za manje od 15 dana. Zaev je, kako kaže, obećao ministrima da će imati inkluzivan proces, a da će vlada pred Sobranje izneti predloge amandmana u skladu sa Sporazumom iz Prespe, a potom će vlada i opozicija izdati svoj zajednički nacrt amandmana.