Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Vučićev napad na N1 nastavak pritisaka na neposlušne medije

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja ocenila je juče da je najnoviji napad predsednika Srbije Aleksandra Vučića na N1 televiziju, nastavak žestokih pritisaka vlasti na profesionalne i neposlušne medije i novinare.

„Aleksandar Vučić je etiketirao, ponižavao i targetirao jedan medij i njegove novinare, čime je, sasvim svesno, ugrozio njihovu bezbednost, ponovo se predstavljajući, u punom svetlu, kao neprijatelj medijskih sloboda i slobode izražavanja“, navodi se u saopštenju NUNS, NDNV, ANEM, Asocijacije onlajn medija i Asocijacije Lokal pres. Koalicija je pozvala novinare na međusobnu solidarnost i da, u slučaju kada neko javno napada i omalovažava njihove kolege, napuste konferencije za novinare i druge javne događaje, odnosno odbiju da izveštavaju sa njih. “Ovaj incident pokazuje da je tvrdnja predstavnika izvršne vlasti, izražena više puta u dijalogu sa novinarskim i medijskim udruženjima, da postoji politička volja da se unaprede medijske slobode u zemlji – neiskrena. To dovodi u pitanje smisao započetog dijaloga i učešća naših udruženja u njemu“, piše u saopštenju. Podseća se da je prvi i najvažniji zahtev bio da predstavnici vlasti odmah prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare i medije, ugrožavaju njihovu bezbednost i da je zahtevano da predstavnici vlasti stalno ističu da su kritički mediji i drugačije mišljenje deo demokratskog procesa i da ih uvažavaju. „Umesto da ispuni naše zahteve, vlast je očigledno krenula u frontalni napad na sve medije i novinare koji drže do profesije i novinarskog kodeksa“, navodi se saopštenju.

Inače, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da veruje da u Srbiji postoji sloboda izražavanja i da njena Vlada pokušava da “postavi primer” po otvorenosti prema medijima. Prema njenim rečima, sloboda izražavanja i slobodni mediji su osnovni principi demokratije. Ona je priznala da u domenu slobode medija Srbija ima “još dosta da radi”, ali i navela da je taj problem “nasleđen”.