Zoran Zaev / Foto: FoNet/TV FoNet

Skupština Makedonije usvojila odluku o pristupanju ustavnim promenama

Skupština Makedonije usvojila je sinoć, dvotrećinskom većinom od 80 glasova u dva odvojena glasanja, odluku o pristupanju ustavnim izmenama u skladu sa Dogovorom sa Grčkom.

Prvi put se glasalo korišćenjem elektronskog sistema, ali se na insistiranje šefa poslaničke grupe opozicionog VMRO Dragana Dajeva ponovo glasalo pojedinačnim izjašnjavanjem poslanika. Tokom prvog glasanja poslanici VMRO DPMNE ustali su sa svojih mesta i stali pored zida sale da bi se videlo ko glasa, a pojedinačno glasanje zahtevali su jer su sumnjali u elektronski sistem glasanja. U prvom i drugom glasanju ‘za’ je bilo 80 poslanika vladajuće koalicije SDSM i DUI, podržano delom poslanika koalicije VMRO DPMNE i albanskih opozicionih partija, dok je u drugom glasanju 39 poslanika koalicije VMRO DPMNE glasalo protiv. Sednici su prisustvovali i premijer Zoran Zaev i ministar unutrašnjih poslova Nikola Dimitrov, koji je potpisao Dogovor sa Grčkom. Prethodno, VMRO DPMNE optužila je vlast da je tokom dana u skupštini “žestoko ucenjivala, pretila i pravila pritiske” na poslanike koalicije oko te stranke da bi glasali za izmene Ustava, što je Vlada Makedonije odmah demantovala. „Hapsi se zbog policijskih progona, trguje se slobodom, nagrađuju se poslušnici, zastrašuju se poslanici da glasaju. Parlament je okružen likovima obrijanih glava koji su poznati u podzemlju. Jednom poslaniku je ponuđeno milion evra da glasa, drugom 250.000 evra, a trećem dva miliona evra. Sve je odbijeno“, istakao je generalni sekretar VMRO DPMNE Igor Janušev.

Inače, na osnovu sporazuma sa Grčkom, Makedonija bi trebalo da promeni ime u Republika Severna Makedonija, a Grčka će odblokirati evroatlantske integracije te države. Kako se ističe, ovo je prva od ukupno tri faze u postupku za promenu Ustava. U drugoj bi trebalo da se utvrde nacrt-amandmani i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika. Treća faza je usvajanje amandmana, za šta je neophodna dvotrećinska većina ili podrška od najmanje 80 poslanika.