Okrugli sto opozicije / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Opozicija traži fer izbore i slobodu medija

Parlamentarna i vanparlamentarna opozicija u Srbiji traži ravnopravan tretman u medijima, posebno na javnom servisu, ali i promenu izbornog zakonodavstva kako bi se ispunili uslovi za fer i slobodne izbore.

Predstavnici opozicionih stranaka su juče na okruglom stolu organizovanom u staroj zgradi Skupštine Srbije ocenili da aktuelna vlast ne može biti smenjena bez postizanja tih osnovnih demokratskih uslova i načela i dogovorili se da se formira radna grupa koja će konkretizovati njihove zahteve. Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Saveza za Srbiju, Demokratske stranke, Dveri, Socijaldemokratske stranke, Demokratske stranke Srbije, Dosta je bilo, Pokreta centra, Narodne stranke, Građanskog bloka 381, Sindikata Sloga, Levice Srbije, Lige socijaldemokrata Vojvodine… Jedan od osnivača Saveza za Srbiju Dragan Đilas ocenio je da je ovo okupljanje opozicije istorijski čin i da ona time pokazuje građanima da može da se složi oko borbe za osnovne demokratske vrednosti. “Slika koju će Srbija videti je izuzetno važna, da ljudi shvate da bez obzira da li se međusobno slažemo ili kritikujemo, kad su u pitanju ove osnovne stvari, svi mislimo isto, i da smo spremni svi zajedno za njih da se borimo”, rekao je Đilas, dodajući da je važno da se formira radno telo koje će sačiniti niz zahteva, predloga i mera i odrediti ljude koji će se time baviti. Neki od okupljenih, poput predstavnika Narodne stranke Borislava Novakovića, smatraju da je neophodno da predstavnici opozicije provedu više vremena na terenu i pokažu solidarnost sa svim ugroženim građanima koji su maltretirani i pod konstantnim pritiskom. Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković rekao je da bi buduća radna grupa trebalo da se fokusira na izmene izbornog zakona kako bi izbori uopšte imali smisla. Učesnici okruglog stola složili su se da i pored različitosti, treba da budu jedinstveni u zahtevima oko osnovnih demokratskih ciljeva i istraju u tome sve dok izbori ne postanu slobodni i demokratski. Na kraju dela skupa koji je bio otvoren za javnost za reč se javio funkcioner LDP Đorđo Žujović, čija stranka nije ni bila pozvana na sastanak. Reč nije dobio, a prisutni su mu ukazali da njegova stranka nije deo opozicije i da je LDP ako je želeo mogao samostalno da organizuje svoj skup na nekom drugom mestu.

A programski direktor “Crte” Raša Nedeljkov izjavio je za N1 da izborni uslovi u Srbiji mogu da se poboljšaju samo uz pritisak javnosti, odnosno građana i medija. Kazao je da pozdravlja napore da se razgovara o izbornim procedurama, budući da je Srbija stalno u predizbornoj kampanji, dok se preporuke domaćih i međunarodnih posmatrača ponavljaju, a ne primenjuju. Prema njegovim rečima, Srbija ima prilično dobar zakonski okvir koji garantuje ravnopravnu zastupljenost vlasti i opozicije u medijima tokom predizborne kampanje, ali REM ne reaguje na kršenja zakona.