PKB / Foto: FoNet/Beoinfo

Potpisan ugovor o prodaji PKB-a kompaniji “Al Dahra”

Predstavnici Ministarstva privrede potpisali su juče sa kompanijom “Al Dahra” iz Iriga ugovor o prodaji imovine Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) po ceni od 105,055 miliona evra.

Matična kompanija kupca je “Al Dahra” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Prodato je 16.785 hektara zemljišta PKB-a na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, objekti, oprema, rezervni delovi, kao i imovina zavisnih društava – Ekolaba, Instituta PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB. Na prodajnu cenu biće dodata i cena za stado PKB-a prema popisu koji će biti urađen neposredno pre uvođenja kupca u posed i iznosiće 100 odsto procenjene vrednosti stada na dan popisa. Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović, koji je sa Kadaimom Abdulahom Al Darejem iz “Al Dahre” potpisao kupoprodajni ugovor, rekao je da će cena za stado biti nešto više od 17 miliona evra. “Počinje novi period za PKB i za Srbiju”, kazao je Stevanović i dodao da veruje da će kupac PKB-a ispuniti ugovorene obaveze. “Al Dahra” će, prema ugovoru, investirati 30 miliona evra u tehnologiju, mehanizaciju i obnovu stada. Svim radnicima PKB-a, kojih je 1.706, po rečima Stevanovića, biće ponuđen posao, ali su procene da je optimalno da taj kombinat u naredne tri godine ima 1.000 radnika. Onima koji budu višak, kako je ranije dogovoreno sa sindikatom, biće ponuđene otpremnine od 450 evra po godini staža.

Predsednik Samostalnog sindikata u PKB Milisav Đorđević očekuje da novi vlasnik ponudi posao za svih 1.706 radnika. “Otpremninu od 450 evra po godini staža dobiće svi radnici, jer su otpušteni i prelaze u novu firmu. U ovom trenutku znam da oko 70 do 80 ljudi za izvesno vreme može da ode u penziju, a da ima majstora i vozača koji su spremni da odu iz PKB”, rekao je Đorđević za ”Betu”, ističući da će najveća otpremnina biti oko 20.000 evra. Prema proceni sindikata, PKB ne može da radi bez 1.300 do 1.400 radnika. Pre mesec dana, kada se saznalo da je ponudu dala samo “Al Dahra”, Đorđević je kazao da je privatizacija PKB “totalni promašaj države”, a da će radnici izgubiti sva prava stečena kolektivnim ugovorom.

Podsetimo, pismo o namerama za PKB su u februaru 2017. dostavili jedno fizičko lice iz Kovina, dve kompanije iz Srbije, kao i kompanije iz UAE, Kine, Singapura i dve iz Velike Britanije. Tada je potvrđeno da su pisma dostavile Industrija mesa “Matijević” i “MK Komerc”, kao i “Al Dahra”, dok su pisma kompanija iz Velike Britanije, Singapura i Kine nosila oznaku tajnosti i njihova imena nisu objavljena. Interesovanje za ovaj kombinat pokazao je i vlasnik “BK grupe” Bogoljub Karić. Inače, PKB je jedno od najvećih poljoprivrednih preduzeća u Srbiji i proizvođača mleka u Evropi. Na tender za prodaju PKB-a, raspisan krajem 2015, nije stigla nijedna ponuda, a početna cena za 51 odsto procenjene vrednosti stalne imovine bila je oko 154 miliona evra. Inače, Skupština Beograda u septembru 2016. odlučila je da se državi prenesu akcije kombinata koje su bile u vlasništvu grada.