Mekalister i Vučić / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Mekalister: Insistiraću da se otvori još novih poglavlja

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je juče da će se o konačnoj verziji rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o Srbiji, koju je on ranije podneo, raspravljati 9. oktobra i da se nada da će je EP usvojiti tokom sednice 28. ili 29. oktobra.

On je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izjavio da se nada da će izveštaj biti usvojen “širokom većinom”, odnosno da očekuje veliku podršku poslanika u Evropskom parlamentu. Takođe, rekao je da je “uvek dobro čuti šta predsednik Srbije Vučić ima da kaže (o Izveštaju)”, da su tekst Izveštaja zajedno razmotrili, i da je proces pristupanja EU “veoma složen”. “Ovde govorimo o velikom poslu, koji zahteva brojne i složene reforme. Srbija sa 14 otvorenih poglavlja nastavlja svoj put (ka EU). Nekoliko novih poglavlja je tehnički spremno za otvaranje i ja ću insistirati na Međuvladinoj konferenciji Srbije i EU da se što više novih poglavlja otvori”, rekao je Mekalister i dodao da otvaranje poglavlja predstavlja ohrabrujući signal da se sa reformama nastavi. Za dalji napredak u procesu pristupanja EU Mekalister je kao najvažnija izdvojio poglavlja 23 i 24, kao i kontinuirani angažman u pregovorima sa Kosovom. Naglasio je je da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna, ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za region. Kazao je da o temama daljih pregovora zajednički odlučuju obe strane, i da on ne može da predvidi ni tok ni datum i da samo može da ohrabri Beograd i Prištinu da nastave. Napomenuo je da je uslov za dogovor da bude uzajaman i da uzima u obzir međunarodno pravo.

A predsednik Srbije je kazao da očekuje da izveštaj bude pozitivan, da je Srbija zadovoljna ekonomskim reformama i da je ostalo da mnogo uradi po pitanju vladavine prava. Najavio je da će krajem ovog ili početkom narednog meseca Skupštini Srbije biti upućen predlog ustavnih promena vezan uz pregovaračka poglavlja 23 i 24 sa EU, dok je jasno naglasio da za Srbiju ne dolazi u obzir prihvatanje nezavisnosti Kosova.