Rodoljub Šabić / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Šabić pozvao tužioce da ispitaju optužbe vlasti da je špijun

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pozvao je juče nadležne organe da ispitaju optužbe predstavnika vlasti da on radi za strane obaveštajne službe, ili da saopšte da su optužbe lažne.

“ ‘Ajmo uvažena kolegenice (Zagorka) Dolovac, ‘ajmo kolege tužioci! I bez ovakvog dobrog poziva vaš je posao da ‘raskrinkate’ Poverenika ‘špijuna’ ili da, u šta sam siguran, nedvosmisleno pokažete javnosti Srbije da u Skupštini sede i lažljivi lupeži”, napisao je Šabić na Tviteru. On je to učinio pošto ga je šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović tokom skupštinske rasprave upitao “kada će prestati da radi protiv interesa sopstvene države, a za račun stranih obaveštajnih službi, jer ne prima platu od stranih obaveštajnih službi, već iz državnog budžeta”. Prethodno je “Transparentnost Srbija” (TS) saopštila da bi javno tužilaštvo moralo da reaguje na te optužbe, ističući da je to jedini način da se utvrdi “da li su optužbe istinite ili lažne i da li uopšte funkcioniše sistem bezbednosnih provera koje vrši Bezbednosno-informativna agencija”. “Ova rečenica, u kakvom god kontekstu da je data, bez obzira na upitan oblik, predstavlja optužbu da je visoki državni funkcioner, koga je izabrala Narodna skupština, počinio teško krivično delo”, navela je “Transparentnost” i dodala da je preširoko određen imunitet poslanika jedan od razloga zbog kojeg se ne pridaje veliki značaj istinitosti njihovih izjava.

Inače, prošle nedelje, prema pisanju “Danasa”, Državna revizorska institucija je vanrednom kontrolom, na zahtev poverenika Šabića, utvrdila da nije bilo nepravilnosti u trošenju novca kancelarije Poverenika, za šta ga je ranije optužio Martinović. Naime, on je u julu tvrdio da je Šabić potrošio 1.350.000 dinara na službena putovanja, dok je poverenik istakao da su Martinovićevi navodi laž, da pomenuti iznos obuhvata i troškove putovanja saradnika i da su za tri godine 507.000 dinara. Potom se osvrnuo na Martinovićeve troškove, napominjući da oni iznose 150 miliona dinara, ili 1,27 miliona evra.