Miloš Vučević/Foto: FoNet/Press služba Novog Sada

“Priča o rušenju Spensa – Vučevićev probni balon”

Nijedna stručna služba ili javno poreduzeće nisu izradili bilo kakvu procenu, istraživanje ili analizu u kojem bi kao moguće rešenje za problem Spensa bilo predloženo njegovo rušenje, već je tu priču pokrenuo samoinicijativno gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zbog testiranja javnog mnjenja.

Ovo je zaključak koji u svojoj analizi  navodi Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), na osnovu odgovora koji je dobio od direktora Javnog preduzeća “Urbanizam” Dušana Miladinovića. “Nikakva odluka o rušenju Spensa nije doneta, niti je rađena procena ili istraživanje vezano za tu temu. Molio bih vas da pažljivije pročitate ono što je gradonačelnik više puta izjavio”, kazao je Miladinović. Predsednik Društva arhitekata Novog Sada Slobodan Jović za VOICE je izjavio da ni njemu nije poznato, ni iz zvaničnih ni iz nezvaničnih izvora, da se bilo koja gradska institucija bavila analizom situacije u Spensu, pa i mogućnošću njegovog rušenja. “To je najveći problem, zato što se bez takvih stvari ne može izlaziti sa bilo kakvim predlozima, pogotovo tako radikalnim idejama kao što je rušenje. A pošto to dolazi iz usta gradonačelnika, dobija težinu i to je upravo problem”. Arhitekta Aleksandar Popadić, član Saveta za urbanizam, poslovni prostor i stambena pitanja Skupštine grada Novog Sada iz Pokreta “Dosta je bilo” rekao je da gradska skupština ni na koji način nije razmatrala rušenje Spensa, nego je većina odbornika za tu ideju saznala sa televizije. “U ovom slučaju, što se tiče rušenja Spensa, ono što je sigurno je da je to bio probni balon kako bi se videla reakcija javnosti i na osnovu toga oni razmotrili da li će ići na rušenje, na partnerstvo ili koji će od modela raditi”, ocenio je Popadić. Prema njegovim rečima, veliki problem je u tome što je Javno preduzeće Sportski i poslovni centar “Vojvodina” (Spens) godinama imalo trećinu, četvrtinu ili polovinu partijskih uposlenika s fiktivnim radnim mestima, pa su njihove plate prouzrokovale dobar deo minusa u preduzeću.

Inače, najava gradonačelnika Novog Sada da bi Spens trebalo srušiti, a na njegovom mestu sagraditi manji i ekonomičniji sportski centar, izazvala je poslednjih dana burna reagovanja i političke sukobe, dok je Narodna stranka počela s prikupljanjem potpisa protiv rušenja centra. Novosadski odbor SNS prvo je, nakon kritika, naveo da ima rešenje “za spas Spensa”, ističući da će to biti “novi objekat za novo doba”, a nakon što je javnost nastavila da kritikuje Vučevića, saopšteno je da “nikakva odluka o rušenju tog objekta nije bila na dnevnom redu Skupštine grada”, koja je osnivač Spensa. A sam Vučević je juče izjavio da ne postoji nikakav projekat i plan o rušenju Spensa i da “niko ništa neće raditi preko noći, niti će se pojaviti bageri da poruše objekat”. “Moja ideja, moj cilj je da vidimo da li je najisplativije rešenje javno-privatno partnerstvo. Da za Spens nađemo privatnog partnera, koji bi obavio određene rekonstrukcije, ulagao u objekat da bude energetski efikasniji. Znači, da se izgradi objekat, ne izmešten, nego na tom mestu da dobijemo novi Spens, da se naša deca više ne kupaju u hladnom bazenu, da nam ne curi freon na klizalištu… Da naši klubovi imaju najbolje uslove i građani bolje uslove za rekreaciju. Za izgradnju novog Spensa moraju da se ispoštuju sve procedure, da se uradi studija opravdanosti i izvodljivosti”, naveo je Vučević.