Ramuš Haradinaj / Foto: FoNet

Haradinaj: Imamo blagoslov SAD za formiranje Oružanih snaga Kosova

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je juče da Kosovo ima “blagoslov” SAD za transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova.

“Kosovo ima blagoslov Amerike, Departmana odbrane za vojsku Kosova. To je najbolja vest koju donosimo iz Amerike ovog puta”, rekao je Haradinaj po povratku iz SAD. On je tokom boravka u Njujorku, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, imao mnogobrojne sastanke sa predstavnicima zemalja iz celog sveta. Naglasio je da je dobio podršku SAD i zemalja EU za evroatlantski put Kosova i za sve značajne procese. Kazao je da je u Njujorku i Vašingtonu razgovarao o sigurnosti, dijalogu i članstvu Kosova u Interpolu, a govoreći o susretu sa američkim sekretarom za odbranu Džejmsom Matisom, Haradinaj je dodao da je s njim razgovarao o bezbednosti uopšte, vojsci Kosova i dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom. “Dao sam garancije generalu Matisu da je Kosovo stabilno, da će se saradnja sa Kforom i NATO-om nastaviti, znači sa američkim trupama na Kosovu”, kazao je Haradinaj. Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je juče, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, da se “postignuti nivo borbene gotovosti očuva do daljeg, a o njegovoj eventualnoj promeni, doneće posebno naređenje”. Vučić je u subotu naredio stavljanje Vojske Srbije u stanje najviše borbene gotovosti, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naložio je direktoru policije Vladimiru Rebiću da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti. Pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU bili su raspoređeni u subotu pre podne u neposrednoj blizini brane i veštačkog jezera Gazivode. Oni su obezbeđivali posetu kosovskog predsednika Hašima Tačija Gazivodama i prelazu Brnjak.

Podsetimo, polovinom septembra Vlada Kosova donela je odluku o formiranju Vojske Kosova, usvajanjem tri nacrta zakona o Bezbednosnim snagama Kosova. Tada je ambasada SAD u Prištini saopštila da nije bila konsultovana o vremenu objave odluke Vlade Kosova, ističući da će analizirati nacrte zakona kako bi se razumeli svrha i efekat. “SAD su oduvek podržavale suvereno pravo Kosova na vojsku i blisko sarađivale sa Kosovom o tome kako to postići. Savetovali smo na oprezan pristup koji drži Kosovo u dogovoru sa našim NATO saveznicima u ovom važnom koraku”, saopšteno je tada iz ambasade SAD.