London / Foto: Pixabay.com

Mej: Verujem u Bregzit, Džonson: Njen plan je “poremećen”

Britanska premijerka Tereza Mej odbacila je tvrdnje da ne veruje u Bregzit i insistirala da će učiniti taj proces uspešnim “nezavisno od ishoda” pregovora s EU.

Ona je za BBC izjavila da njen plan za trgovinske odnose s EU posle Bregzita nije mrtav, uprkos tome što ga lideri Unije odbacuju. Pozvala je svoju vladajuću Konzervativnu stranku koja je juče otvorila godišnju konferenciju u Birmingemu, da se “ujedini” i podrži njen plan. A njen cilj na konferenciji je opstanak na čelu stranke, a time i vlade, usred sve većeg protivljenja njenom planu za Bregzit i sve veće podrške održavanju novog referenduma o britanskom članstvu u Uniji. A bivši šef britanske diplomatije Boris Džonson, koji nije isključio mogućnost da će pokušati da zameni Mej na čelu stranke i vlade, ocenio je da je njen plan za Bregzit “poremećen” i da neće funkcionisati. On je nagovestio da bi možda mogao da postigne bolji dogovor s Briselom nego ona. “Potpuno je besmislen (plan). Ideja da možemo da tražimo od carinika u Dubrovniku i Santanderu da naplaćuju britanske carine je poremećena i niko ne misli da će to funkcionisati. Biće i ekonomske i političke štete za Veliku Britaniju. Za razliku od premijerke, ja sam se borio za ovo, ja verujem u ovo, mislim da je to prava stvar za našu zemlju i da ono što se dešava sada nije ono što je narodu obećano 2016. godine”, rekao je Džonson za “Sandej tajms”.

Mej, koja je u referendumskoj kampanji 2016. zagovarala ostanak Velike Britanije u EU, odgovorila je Džonsonu da veruje u Bregzit. “Verujem u Bregzit koji će poštovati glas građana, dok istovremeno štiti našu uniju, štiti radna mesta i garantuje uspeh u budućnosti. Zbog toga želim da postignem veoma dobar sporazum s EU o slobodnoj trgovini”, navela je britanska premijerka, ističući da je  spremna za mogućnost da ne bude dogovora dve strane u pregovorima. Inače, šest meseci pre izlaska iz Unije, pregovori dve strane o uslovima razlaza su u ćorsokaku.