RTB Bor / Foto: FoNet/RTB

Kompaniji “Ziđin” odobreno preuzimanje udela u RTB Bor

Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je kineskoj kompaniji “Ziđin” preuzimanje udela u Rudarsko-topioničarkom basenu (RTB) Bor koji postaje strateški partner te kompanije, saopštila je juče ova komisija.

U obrazloženju je navedeno da “Ziđin” nije do sada poslovao na tržištu Srbije, a da se očekuje da će početkom sledeće godine preuzeti upravljanje nad RTB Bor. Inače, kineska lompanija ponudila je na tenderu kupovinu udela od 63 odsto u RTB-u, biznis plan u vrednosti 1,26 milijardi dolara, uključujući obaveznu investiciju od 350 miliona dolara, izmirenje duga RTB-a od 200 miliona dolara i očuvanje 5.000 radnih mesta. Ugovor o strateškom partnerstvu Vlade Srbije i RTB Bor i kompanije “Ziđin” potpisan je 17. Septembra, tokom posete delegacije Srbije Kini. Ta kompanija dužna je da do kraja ove godine uplati 100 miliona dolara i obavezala se da uplati 350 miliona, što će uglavnom otići na otplatu dugova.

A podsetimo, predstavnici ruske kompanije “Ju gold” (U gold), koja je bila jedan od dva ponuđača za kupovinu većinskog paketa RTB Bor, izrazili su nezadovoljstvo odlukom Vlade Srbije da se opredeli za ponudu kompanije “Ziđin”, smatrajući da je njihova ponuda “neuporedivo bolja i povoljnija za državu Srbiju, kao i da je nadležni nisu verno i na adekvatan način prezentovali javnosti u Srbiji”. “Osnovna kvalitativna razlika je što ponuda ruske kompanije ne predviđa samo zadržavanje postojećeg, već povećanje broja zaposlenih u RTB Bor i, što je važnije, znatno povećanje obima proizvodnje i realizacije, što bi budžetu države Srbije obezbedilo znatno veće finansijske prilive”, kazali su predstavnici “Ju golda”. Napomenuli su “da ih država još nije obavestila o kineskom biznis planu, iako je to bila obavezna po zakonu, kao i da su oni spremni da angažaju relevantne međunarodne revizore da urade realnu analizu njihove ponude, uvereni da su oni pravi pobednici na ovom tenderu”. Istakli su da su o svojim stavovima “obavestili nadležne organe Ruske Federacije i Republike Srbije”.