Skoplje / Foto: Pixabay.com

Referendum u Makedoniji ispod cenzusa, većina izašlih glasala “za”

Na referendumu na kojem su građani Makedonije juče odlučivali da li su za to da njihova zemlja promeni ime u Severna Makedonija, što je uslov za EU integracije, prema podacima Državne izborne komisije, glasalo je 36,1 odsto birača, a na osnovu 85,71 odsto prebrojanih listića, 91,25 odsto je glasalo “za”, dok je 5,82 odsto bilo protiv.

Pravo da odgovori na pitanje “da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?” imalo je 1.806.337 građana. Predsednik Državne izborne komisije Oliver Derkovski na pitanje da li je referendum uspeo odgovorio je da prema zakonu izlaznost treba da bude 50 odsto plus jedan glas i da većina treba da se izjasni “za”. “U skladu sa nezvaničnim rezultatima većine od 85 odsto prebrojanih glasova, jasno je da jedan od uslova nije ispunjen i da na referendumu nije donesena odluka”, rekao je Derkovski. A premijer Zoran Zaev izjavio je da je velika većina građana koja je glasala izabrala evropski put za Makedoniju, dok opoziciona VMRO DPMNE smatra da je referendum neuspešan. Nekoliko stotina ljudi, na poziv pokreta Bojkotujem, pred zgradom Sobranja proslavilo je to što nije pređen cenzus. Zaev je poručio da ako poslanici VMRO-DPMNE “ne budu poštovali volju građana, ići će se na vanredne izbore”. S druge strane, lider opozicije Hristijan Mickoski izjavio je da je dogovor sa Grčkom “dobio stop od naroda” i da premijer Zaev ne treba da se priprema za prevremene izbore “već za trajnu političku penziju”. Evropski komesar za susedsku politiku i pitanja proširenja Johanes Han čestitao je, u poruci na Tviteru, građanima Makedonije koji su glasali na referendumu i pozvao političare da poštuju njihovu odluku. “Sa veoma značajnim brojem onih koji su glasali ‘za’, iskazana je ogromna podrška dogovoru iz Prespe i evroatlantskom putu zemlje”, naveo je Han. On je naglasio da sada očekuje od svih političkih lidera da poštuju tu volju i dalje je primenjuju sa najvećom odgovornošću i jedinstvom kroz partijske stavove, u interesu zemlje.Ministarstvo spoljnih poslova Grčke nakon referenduma u Makedoniji saopštilo je da će Grčka “izbliza, ali sa distance pratiti događanja”, kao i da “ostaje predana Dogovoru iz Prespe”. ”Veliki deo društva je podržao dogovor, drugi deo gleda sa skepsom, ali Grčka poštuje izbor građana susedne zemlje”, saopštilo je grčko ministarstvo.

Inače, juče tokom glasanja prijavljeno je više nepravilnosti, među kojima i takozvani “bugarski voz”, odnosno zamena glasačkog listića već zaokruženim, ali i nagovaranje na glasanje i neovlašćeno snimanje birača. Prema pisanju portala Makfaks, Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije objavilo je i saopštenje o prijavljenim nepravilnostima u poslednjim satima glasanja.