Foto: NDNV

“Kvartalni medijametar daje lažnu i ciničnu sliku medijske stvarnosti”

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorili su da je istraživanje pod nazivom Kvartalni medijametar, koje se sporadično pojavljuje u javnosti – politički instrumentalizovano, neverodostojno, cinično i da je deo kampanje vlasti da se domaćoj i stranoj javnosti prikaže lažna slika medijske stvarnosti u Srbiji.

Kako navode u saopštenju, tim istraživanjima, koje sprovodi Institut za javnu politiku Vladimira Bebe Popovića, bliskog saradnika Aleksandra Vučića, žele da se relativizuju ozbiljne domaće i međunarodne analize i istraživanja koja ukazuju na dramatičan pritisak na medijske slobode u Srbiji, ugroženost medijskog pluralizma i kontinuirano kršenje profesionalnih i etičkih novinarskih standarda od strane medija bliskih vlasti. “Time se želi napraviti i protivteža opravdanim zahtevima novinarskih i medijskih organizacija, predstavnika civilnog sektora, javnih ličnosti, kao i međunarodnih organizacija i instuticija da vlast u Srbiji prestane da nedvosmisleno i neprikriveno ugrožava medijske slobode, kao i rad medija i novinara“, ističe se u saopštenju. NUNS i NDNV upozoravaju da vlast u Srbiji u medijskoj sferi sprovodi politiku “spaljenje zemlje”, a da su mediji koji imaju profesionalni, kritički otklon od vlasti diskriminisani, potpuno marginalizovani i izloženi svakovrsnim pritiscima, dok vlast bogato i bahato, novcima građana, nagrađuje svoje medije. ”NUNS i NDNV podsećaju da su novinarska i medijska udruženja vlastima u Srbiji ispostavila 13 zahteva za unapređenje medijske scene, na koje sutra očekujemo odgovor i na osnovu kojih ćemo odrediti naše dalje aktivnosti”, naglašeno je u saopštenju.

A NUNS je juče podneo Regulatornom telu za elektronske emitere (REM) prijavu protiv TV “Pink” zbog kršenja zakona. U prijavi NUNS je naveo da je ova televizija 24. septembra direktno prenosila stranački skup, sednicu Glavnog odbora SNS, što je eksplicitno zabranjeno Zakonom o elektronskim medijima. “NUNS očekuje da će Savet REM-a ovu prijavu protiv TV ‘Pink’ razmotriti u što kraćem roku i o svojoj odluci obavestiti javnost“, saopštio je NUNS.