Mateuš Moravjecki / Foto: FoNet/Xinhua

Poljski premijer priznao da je pred izbore lagao o opoziciji

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je, po naređenju suda, na dve televizije priznao da je lagao tokom kampanje pred oktobarske lokalne izbore da za vreme vlada Građanske platforme i Poljske narodne stranke nije bilo puteva, dok njegova sadašnja vlada izdvaja za to više nego prethodnici za osam godina na vlasti.

“Neistinite su informacije koje sam dao 15. septembra 2018. godine tokom predizbornog skupa stranke Pravo i Pravda u Švjebođinu da smo za godinu – godinu i po dali veću sumu za lokalne puteve nego koalicija PO-PSL za osam godina”, saopštenje je Moravjeckog, koje je emitovano pred dnevnike privatne televizije TVN i državne TVP. Opoziciona Građanska platforma tužila je premijera sudu po ubrzanom postupku za prekršaje koji važi tokom predizborne kampanje. “Laži kojima se služe premijer Moravjecki i svi političari Prava i Pravde u kampanji, prešle su granice dobrog ukusa. Deformišu sadašnjicu i istoriju”, kazao je lider opozicionih liberala iz PO Gžegož Shetina. Apelacioni sud presudio je da premijer mora da prizna naciji posredstvom malih ekrana da je lagao, ali da ne mora da se izvini, niti da uplati odštetu u dobrotvorne svrhe, što je tražila opozicija.

Taj slučaj je privukao posebnu pažnju susedne Češke, gde predsednik Miloš Zeman odbija da se izvini, iako je na sudu potvrđeno da je oklevetao poznatog pokojnog češkog novinara Ferdinanda Peroutku, tvrdeći da je u jednom članku pred Drugi svetski rat napisao da je Hitler džentlmen, međutim, takav članak ne postoji.