Niški aerodrom / Foto: FoNet, Kostadin Kamenov

Inicijativa: Zašto se gasi najprometnija linija?

Prodaja avio-karata na liniji Niš-Malme, koja ima najveći broj putnika, obustavljena je za sve planirane letove počev od 7. januara, a mađarska kompanija “Viz er” potvrdila je da gasi ovu liniju, saopštila je juče Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“.

Inicijativa zahteva od Aerodroma “Konstantin Veliki” da obavesti javnost o uzrocima gašenja lou kost linije koja ima najveći broj putnika, kao i o komunikaciji između Vlade Srbije i niškog aerodroma u vezi sa ovim poslom. Takođe, od Vlade Srbije i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zahteva se da pod hitno prekinu sve „negativne radnje u odnosu na niški aerodrom“. Inicijativa traži da se javnosti predstave „planovi razvoja aerodroma u Nišu“ i iznos sredstava koji je predviđen u budžetu Srbije za ovu i narednu godinu, a koji je, kako se navodi, „obećan prilikom otimanja aerodroma od lokalne samouprave u Nišu“.

Inače, direktor Regionalne razvojne agencije iz Niša Bojan Avramović izjavio je da je ukidanje linije za Malme, prve koja je u Nišu uspostavljena nakon dugogodišnje pauze, jedna od loših vesti nakon što je upravljanje niškim aerodromom preuzela država. Prema njegovim rečima, ukidanje ove linije znači 32.000 putnika manje.