Tači, Mogerini i Vučić /Foto: FoNet/Twitter, M. Kocijančič

SAD neće prihvatiti “bilo kakvo rešenje”, Vučić: Moja politika poražena

Odlazeći ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi izjavio je da dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije nedostaje demokratski legitimitet i da njegova zemlja neće prihvatiti bilo kakvo rešenje koje eventualno bude postignuto.

“Mislim da je stvar Skupštine (Kosova) da obezbedi demokratski legitimitet. Skupština, nažalost, nije bila u stanju da obezbedi 61 glas za sve što se odnosilo na dijalog”, rekaoje Delavi u intervjuu za “Koha ditore”. Dodao je da rešenje treba da bude održivo i prihvaćeno od građana obe strane, to jest da doprinese stabilnosti regiona. Govoreći o najavama i zakonima koji se odnose na transformaciju Bezbednosnih snaga (BSK) u Oružane snage Kosova, Delavi je kazao kako niko nije davao veću podršku BSK od SAD, ali i dodao da nije bilo pogođeno pravo vreme kada je to objavljeno. “Mislim da je sada značajno da lideri Kosova nastave da rade sa narodom i zajednicama i da objasne šta je to (što se predlaže)”, kazao je američki ambasador. Istakao je da je najvažnije da se manjinskim zajednicama jasno stavi do znanja da će te snage braniti sve, uključujući i manjinske zajednice i zatražio da povodom pitanja BSK bude daleko više konsultacija sa NATO.

A predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je juče na Glavnom odboru SNS-a da je njegova politika da Srbija “dosta toga sačuva” na Kosovu doživela poraz, jer “Srbi više vole da izgube sve”. “Više vole da plaču nad nečim što ostane daleko nego da imaju nešto u rukama”, ocenio je Vučić. Podsetimo, krajem juna, Vučić je izjavio da bi za Srbiju bio dobitak da dobije “jedan metar na Kosovu” gde, kako je kazao, “danas nemamo ništa”. Takođe, iako je najavljivao da će predstaviti svoj plan o Kosovu to se do danas nije desilo. Tako je u februaru najavio da će “uskoro predstaviti” predlog rešenja. “Ja ću to da govorim za… računajte kraj marta, najkasnije početak aprila. I imaću dovoljno hrabrosti da o tome govorim. A nadam se da će i svet da razume da ne mogu Srbi sve da izgube, a da Albanci sve dobiju”, rekao je tada Vučić. Međutim, kada je stigao april, on je izjavio da je planirao da platformu za Kosovo iznese krajem meseca, ali da nije siguran da će se to i dogoditi. Početkom maja kazao je da, ipak, ne želi da u javnosti govori o tome šta bi za njega bilo prihvatljivo rešenje za Kosovo, jer bi se time, kako je naglasio, oslabila pozicija Srbije. A u septembru tokom posete Kosovu rekao je da rešenje nije na vidiku, ali da se “Bogu moli da ga bude u narednih 10 ili 20 godina”.