Rodoljub Šabić / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Šabić: Vlada me nije ni obavestila da je usvojila Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Kakav je odnos vlasti prema mišljenju struke i preporukama onih koji se staraju za primenu zakona koje ista ta vlast donosi, možda najbolje pokazuje odluka Vlade Srbije da Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti dostavi Skupštini, a da ga pre toga Poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja čak ni ne vidi.

Ovo je za “Insajder” rekao poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, ističući da je kroz protokolarno saopštenje na sajtu Vlade video da je ovaj zakon usvojen, a da ga niko o tome formalno nije obavestio. Baglasio je da zabrinjava i to što je moguće da je tekst zakona koji je usvojila Vlada, onaj koji su kritikovali brojni relevantni faktori.„Kao što znate, gotovo svi relevantni učesnici uputili su krajnje ozbiljne kritike na nacrt zakona koji je pripremilo Ministarstvo pravde. Tu su, osim nevladinog sektora, dva subjekta koji će se direktno baviti ovim zakonom, kao što su Poverenik i Društvo sudija Srbije koji su naveli da je ovakav tekst zakona neprimenjiv“, dodaje Šabić, podsećajući i da je brojne kritike na tekst uputila i Evropska komisija. „Ako su oni, uprkos ovome, usvojili zakon i ignorisali sve te primedbe, onda je moj jedini komentar citat Jovana Skerlića ‘da nema ničeg strašnijeg od bahatog neznanja’“, dodao je Šabić.

Vlada Srbije saopštila je da je usvojila Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji, kako se ističe, ima za cilj unapređenje međunarodne razmene podataka i zaštite podataka o ličnosti, kao i usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa novim propisima EU u toj oblasti. “Zakonom se znatno unapređuje zaštita podataka o ličnosti građana, kako u domaćem pravnom sistemu, tako i u odnosu na iznošenje podataka u treće zemlje. Svi podaci o ličnosti građana Srbije će tako biti zaštićeni na jednak način, kao i u državama članicama EU”, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.