Ulična akcija u Prijepolju/Foto: Istinomer, Aleksandra Ivanković

„Deda Mraz“ upoznao Prijepoljce sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama

Početak prve “Nedelje prava javnosti da zna” u Srbiji obeležen je juče u Prijepolju uličnom akcijom “Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?”.

Građani Prijepolja su preko Deda Mraza mogli da pošalju pismo kojim od državnih organa traže određene informacije od javnog značaja. Kako se ističe, „Deda Mraz je građane upoznao sa različitim uspešnim slučajevima korišćenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a građani su se obavestili o tome kome i kako mogu da se obrate da bi saznali više o informacijama od javnog značaja“. Kampanjom „Srbija do informacija“  ukazano je da Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja pokazuje nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija, a da se „od građana očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac“. Podsetimo, inicijativa za odbranu prava javnosti da zna okupila je 80 građanskih i medijskih udruženja i organizacija. Između ostalih tu su Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Crta, Pravni skener, Građanske inicijative, Slavko Ćuruvija Fondacija, Transparentnost Srbija, BIRN, Partneri Srbija i Fondacija za otvoreno društvo Srbija . A programski direktor “Crte” Raša Nedeljkov kazao je za N1da donošenje zakona nije pokušaj da se ukine institucija Poverenika, već da se kroz male izmene, koje se, kako je rekao, laicima čine sitnim, obesmisli institucija Poverenika. “U svakom danu svako od nas sazna neku informaciju za koju nije ni svestan da je potekla upravo zahvaljujući korišćenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Ukoliko novi zakon bude usvojen naše pravo će se ugušiti, ostaće nam jedino informacije koje izgovore političari. Preostajaće nam jedino da verujemo njima, a s obzirom na poverenje građana u političare, ne piše nam se dobro.  Takođe, trendovi pokazuju da sve više institucija ne želi da pruži informacije od javnog značaja, čak i kada Poverenik kaže da te informacije moraju da budu javne”, naglasio je Nedeljkov. A izvršna direktorka organizacije “Partneri Srbija” Ana Toskić istakla je dve ključne stavke zbog kojih se kritikuje zakon. “Predlog je da se od primene zakona izuzmu društva kapitala, odnosno javna preduzeća, koja operišu velikim budžetima, a postoji jasan interes građana da znaju kako oni posluju. Drugo rešenje koje je predloženo, a protiv koga je civilni sektor podigao glas, jeste mogućnost, čak i kada Poverenik donese rešenje protiv neke institucije, da taj organ pokrene upravni spor protiv odluke Poverenika, što samo može da prolongira proces dolaska do informacija”, napomenula je Toskić.

Inače, ulična akcija “Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?” do kraja nedelje će se održati i u Užicu, Valjevu, Smederevu i Somboru. „Nedelja prava javnosti da zna“ završava se u petak, 28. septembra, obeležavanjem  “Međunarodnog dana prava javnosti da zna”.