Skoplje / Foto: Pixabay.com

Vrata NATO otvorena za Makedoniju

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je, u video poruci građanima Makedonije, da su vrata NATO otvorena za tu zemlju, ali da li će kroz njih proći mogu da odluče samo oni na referendumu 30. septembra, prenela je agencija Fonet.

“Ova mogućnost se ukazuje jednom u životu. Vrata NATO su otvorena, ali samo građani vaše zemlje mogu da odluče da li ćete kroz njih proći. Zato, vaša budućnost je u vašim rukama. Čekamo vas”, rekao je Stoltenberg, kako je saopštio Fonet.

Stoltenberg je dodao da istorijski dogovor vlada Makedonije i Grčke o rešavanju spora oko naziva otvara mogućnost za ravnopravno članstvo Makedonije u međunarodnoj zajednici, uključujući i ravnopravno članstvo u NATO.

“Članstvo u NATO će vama i vašoj deci dati sigurnost koja dolazi kada ste deo najuspešnije svetske alijanse i daće vašoj zemlji ravnopravan glas u našim diskusijama i ravnopravno izjašnjavanje o našim odlukama”, poručio je generalni sekretar NATO.

Građani Makedonije treba da se na referendumu 30. septembra izjasne da li su za dogovor s Grčkom o rešavanju dvoipodecenijskog spora oko naziva svoje države, kojim je predviđena promena od “Makedonija” u “Severna Makedonija”, uz garancije za makedonski nacionalni identitet, jezik i kulturu.