Foto: FoNet / MOD

Inicijativa mladih traži spomenik generalu Trifunoviću

Inicijativa mladih za ljudska prava zatražila je od gradskih vlasti Beograda da podignu spomenik generalu JNA Vladimiru Trifunoviću koji je 1991. godine predao hrvatskim snagama kasarnu u Varaždinu kako bi spasio živote 280 vojnika i oficira.

U saopštenju povodom 27. godišnjice predaje varaždinske kasarne, Inicijativa mladih ocenila je da bi podizanje spomenika Trifunoviću “predstavljalo početak kulture sećanja koja bi u fokus stavila poštovanje žrtava i mir kao najveću vrednost, a ljude koji su štitili te vrednosti slaviti kao istinske heroje našeg društva”.

General JNA Vladimir Trifunović je 22. septembra 1991. godine predao kasarnu u Varaždinu u Hrvatskoj sa velikom količinom naoružanja, među kojim su bili i tenkovi,
kako bi spasao 280 vojnika i oficira, dok su mu žena i deca bili taoci.

Trifunović je tvrdio da je podređenima izdao zadatak da onesposobe tehniku i borbena sredstva i da neprijatelju nisu ostavili gotovo ništa.

U Beogradu je osuđen za izdaju, da bi ga posle snažnog pritiska javnosti tadašnji predsednik SRJ Zoran Lilić abolirao 1997. godine.

Vrhovni sud Srbije je 2010. godine ukinuo presudu protiv njega i grupe njegovih oficira.
U Hrvatskoj se protiv njega vodio ponovljeni postupak zbog optužbi za ratne zločine.

Okružni sud u Varaždinu ga je 1993. godine pravosnažno osudio za ratni zločin na varaždinskom području, ali je županijski sud u Varaždinu na njegov zahtev 2013. odlučio da obnovi postupak.