Dragan Đilas / Foto: Istinomer / Zoran Drekalović

Đilas traži mogućnost da odgovori na optužbe Vesića

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas zatražio je juče, kako je napisao Tanjug, od glavnog i odgovornog urednika Radio-televizije Srbije Nenada Lj. Stefanovića da mu javni servis omogući da odgovori na “klevete i laži” zamenika gradonačelnika Gorana Vesića koje je izneo u Jutarnjem programu RTS-a.

Đilas je, kako navodi N1, potvrdio da je u pismu Stefanoviću taksativno naveo sve “neistine” koje je Vesić izneo uživo u programu i, pozivajući se na Zakon o javnom informisanju i medijima, tražio od RTS-a da objavi njegov demanti u celosti ili da ga pozove da gostuje na toj televijiziji.

“Očekujem od Vas, gospodine Stefanoviću, da mi u skladu sa zakonom omogućite da odgovorim na laži koje je izgovorio Goran Vesić. Vaša je obaveza da kao javni servis omogućite da se čuju obe, a ne samo jedna strana”, naveo je Đilas u pismu Stefanoviću.

Đilas je podsetio da je direktor javnog servisa Dragan Bujošević pre samo nekoliko dana rekao da je RTS “pristojna televizija koja se bori za normalan sistem vrednosti na kojima počiva ova civilizacija”.

“U kojoj su to civilizaciji normalne vrednosti da na javnom servisu nekoga vređate i iznosite laži, a da tu osobu nikada ne pozovete da na te navode odgovori? Ne znam gde ste Vi i direktor Bujošević učili o pristojnosti, ali podržavanje javnog linča svakog ko kritikuje vlast, ne samo da nije pristojno nego je sramno i opasno”, navodi se u Đilasovom pismu Stefanoviću.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je ranije u toku jučerašnjeg dana pozvao Đilasa na televizijski duel.

“Neka medijski tajkun Đilas predloži televiziju sa nacionalnom pokrivenošću, termin i voditelja. Za mene je televizijski duel prilika da građane Srbije ponovo upoznam sa zloupotrebama koje je Đilas vršio dok je bio na vlasti”, naveo je Vesić.

Đilas je, povodom Vesićeve ponude, dostavio izjavu u kojoj je naveo da je zamenik gradonačelnika Goran Vesić “glavni i odgovorni urednik svih televizija sa nacionalnom frekvencijom”.

“On nudi da izaberem televiziju, termin i voditelja, što je još jedan dokaz koji pokazuje kako predsednik Srbije Aleksandar Vučić kontroliše sve medije u Srbiji. Vesićevim ponižavanjem rukovodstava svih nacionalnih televizija ipak smo došli do važnog istorijskog trenutka da je vlast konačno priznala da potpuno kontroliše medije u Srbiji”, naveo je Đilas.

Bivši gradonačelnik Beograda je rekao i da veruje da relevantne institucije koje se bave autonomijom medija i koje su do sada žmurile na cenzuru koja postoji, sada imaju eklatantan dokaz kako se naređuje medijima šta da rade.