REM: Rijaliti programi se nigde ne zabranjuju

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić uputila je, kako je saopštio N1, otvoreno pismo ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću, u kojem navodi da se rijaliti programi ne zabranjuju nigde, “pa neće ni u Srbiji”.

“Pokušaj da se neki program ili format, bilo koji, unapred uredi, da mu se unapred sankcioniše sadržaj, jako liči na cenzuru. Uostalom, evropska, kao i svaka druga medijska regulativa koja počiva na demokratskim vrednostima, zabranjuje a priori kontrolu programa, baš zato što takva kontrola suštinski znači cenzuru“, navodi Zekić u pismu.

Prema njenim rečima, regulativa se, po pravilu, ne donosi za pojedinačne emisije ili formate, “jer takva vrsta postupanja, bez obzira na to što je u nekom trenutku pravi lek za postojeći problem, može lako da sklizne u cenzuru“.

Da podsetimo, ministar kulture ocenio je prošle nedelje da rijaliti programi treba da budu predmet posebne pretplate i dodao da mu smeta što se sada emituju na kanalima sa nacionalnom frekvencijom. Usledila je reakcija vlasnika televizije “Pink” Željka Mitrovića koji je Vukosavljevića nazvao ministrom “iz kamenog doba” i “jednim nesolidnim čovekom koji bi da nameće i sankcioniše bez uvažavanja da živimo u demokratskoj liberalnoj epohi koja nije savršena ali ima svoja pravila”.