Kajl Skat / Foto: FoNet/ Aleksandar Koković

Skat: Ne oročavati pregovore Beograda i Prištine

Pregovore Beograda i Prištine ne bi bilo mudro oročavati, posebno dok ne postoji nešto opipljivo s čim bi taj posao mogao da se završi, izjavio je u intervjuu Fonetu ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat.

Istakao je da smatra “da je ovo, s obzirom na globalnu dinamiku sledeće godine fantastična prilika da se učini napredak i da je ne treba propustiti“.

On je, u okviru serijala Kvaka 23, precizirao da su dogodine izbori za Evropski parlament, “a postoji mogućnost da bude izbora i na Kosovu i u Srbiji“ i napomenuo da je “stanje u ovom regonu uvek složeno“.

“Proteklih meseci je došlo do zamaha u pregovorima i ne treba dopustiti da jedna ili druga izjava skrenu tok sa tog glavnog puta“, rekao je Skot upitan o nedavnim ratobornim izjavama kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Uz podsećanje da je “dijalog Beograda i Prištine iz prethodne tehničke faze, prešao u novu, veoma složenu fazu, u kojoj se govori o širem sveobuhvatnom sporazumu“, Skot je rekao da “već to govori o napretku“ i zato nije saglasan sa ocenama da su pregovori u zastoju.

Prema njegovim rečima, SAD nisu neposredno uključene u pregovore koji se vode “između Srbije i Kosova, uz posredništvo Evropske unije (EU)“, ali je naglasio da je važno usmeriti se na sveobuhvatni dogovor i rešenja.

“Postoje ideje, neke će biti uspešne, neke neće, ali je, po našem mišljenju, važno dati priliku i prostor liderima Srbije i Kosova da razgovaraju, budu fleksibilni i kreativni i dođu do trajnog rešenja, koje može da se sprovede i koje je prihvatljivo za građane obe zemlje“, naglasio je Skot.

Na pitanje o stavu predstavnika opozicije u Srbiji da Hašim Tači i Ramuš Haradinaj pregovorima “otkupljuju slobodu“, a Aleksandar Vučić ostanak na vlasti, Skot je bio decidiran “da to nije tačno“.

“Ne postoji zemlja u regionu koja je ‘osuđena’ da bude zaglavljena u sukobu. To ne možemo mi da rešimo, to moraju dve strane da reše“, tvrdi Skat i ukazuje da zamrznuti konflikt nije dobro rešenje ni za jednu od njih.

Prema njegovoj oceni, zamrznuti konflikt proizvodi nestabilnost i može imati negativne posledice po budućnost, pa ne zna zašto bi to neko izabrao.

Na pitanje da li je ministar spoljnjih poslova Srbije Ivica Dačić u pravu kada kaže da SAD menjaju politiku prema Srbiji, Skot je odgovorio – i da i ne.

“Zašto ‘ne’? Zato što je naša politika veoma stabilna i zasnovana na ideji izgradnje stabilnog zapadnobalkanskog regiona, pomirenju sa prošlošću, rastu i razvoju, kao i integraciji regiona u EU. S druge strane, promena je što Srbija oseća da se sada možda pažljvije slušaju i uzimaju u obzir i srpska gledišta. Ako će biti sporazuma oko Kosova, mislim da taj sporazum mora da bude u interesu i Srbije i Kosova“, naglasio je Skot.

Upitan zašto su SAD odjednom odlučile da podrže ideju o “korekciji granica“, Skat je rekao “da oni nisu odlučili ovo ili ono, već su odlučili da daju prostor obema stranama da se dogovore“.