Članovi Fiskalnog saveta / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Fiskalni savet: Vlada da povuče izmene penzijskog sistema

Fiskalni savet zatražio je juče da Vlada Srbije povuče predložene izmene penzijskog sistema i ocenio da se, osim ukidanja zakona o privremenom smanjenju penzija, ukida i formula za usklađivanje penzija i Vladi daje diskreciona mogućnost da određuje iznose penzija.

Kako se ističe, predlog da se ukine formula za usklađivanje penzija ugrozila bi predvidljivost koja karakteriše evropske penzijske sisteme, čime bi se penzijski sistem Srbije „degradirao na nivo najnestabilnijih sistema u zemljama Severne Afrike i Bliskog Istoka“. Predlog da se uvede diskreciona mogućnost Vladi da isplaćuje „novčano uvećanje“ uz penziju, smatra Fiskalni savet, nije u skladu sa principima penzijskog osiguranja i krši principe odgovorne socijalne politike. “Predlažemo da se zakonske izmene povuku kako ne bi došlo do ugrožavanja jednog od ključnih ekonomskih i društvenih sistema u Republici Srbiji. Iako se predloženim izmenama opravdano ukida zakon o privremenom smanjenju penzija do kraja septembra ove godine, Predlog zakona neće omogućiti povratak na regularno funkcionisanje penzijskog sistema već bi, naprotiv, doveo do urušavanja njegove predvidljivosti i integriteta”, poručuje  Fiskalni savet, uz ocenu da su „nedovoljno promišljene promene usklađivanja penzija u prošlosti bile praćene velikim društvenim i fiskalnim turbulencijama“. Naglašava se da obrazloženje zakonodavca da se predloženim ukidanjem formule za usklađivanje „obezbeđuje efikasnije planiranje potrošnje u skladu sa ekonomskim mogućnostima budžeta“ – nije validno i poziva da se, umesto ukidanja, teško stečena stabilnost penzijskog sistema „iskoristi za usvajanje formule za usklađivanje koja bi bila i ekonomski održiva i uživala široku društvenu podršku“. Ukoliko je namera zakonodavca da promeni suštinu penzijskog sistema Fiskalni savet smatra da bi to trebalo uraditi na jasan, društveno odgovoran i transparentan način.

Podsetimo, i sagovornici Istinomera smatraju da se novim propisima penzioneri uvode u novu neizvesnost i da će njihova primanja zavisiti isključivo od interesa vlasti. “Ovakav potez može se smatrati i ekonomskom i političkom odlukom. Ekonomskom – kada nemaju sredstva u budžetu, ili im trebaju za nešto drugo, mogu da odluče da se penzije ne povećaju uprkos ekonomskim pokazateljima koji tome idu u prilog. Politička – kada im zatreba podrška penzionera, oni povećaju  penzije, bez obzira na rast inflacije i BDP“, kazala je urednica magazina “Nova ekonomija“ Biljana Stepanović.