Dragana Boljević, predsednica Društva sudija / Foto: FoNet, Z. Mrđa

Društvo sudija Srbije: Politizacija pravosuđa

Društvo sudija Srbije ocenilo je, povodom okruglog stola o Nacrtu ustavnih amandmana, da ni rešenja iz trećeg teksta amandmana za pravosuđe još uvek ne obezbeđuju smanjenje politizacije pravosuđa i jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti javnog tužilaštva.

Bez toga se, kako u saopštenju navodi Društvo sudija, ne može postići ni odgovornost ni efikasnost pravosuđa. Ukazano je da brojna značajna rešenja još uvek nisu uspostavljena tako da istovremeno odgovaraju pravnoj tradiciji i mogućnostima Srbije niti su, s druge strane, usklađena sa evropskim pravnim tekovinama i standardima na što višem nivou. Reč je, između ostalih, o rešenjima kojima se uređuje odnos zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, neophodnim garancijama za nezavisnost sudstva. Vlada i Skupština, sugeriše Društvo sudija Srbije, trebalo bi da formiraju radne grupe u koje bi bili uključeni i eminentni profesori ustavnog prava, predstavnici najviših pravosudnih institucija i autentičnih udruženja koja se zalažu za vladavinu prava kako bi izradili novi nacrt amandmana i poslali ga Venecijanskoj komisiji na mišljenje.

Podsetimo, Ministarstvo pravde objavilo je Nacrt ustavnih amandmana, koji su, kako se ističe, usklađeni sa preporukama Venecijanske komisije, ali predstavnici struke nisu zadovoljni predloženim rešenjima. Ističu da Nacrt nije uvažio većinu zamerki Venecijanske komisije i da osim kozmetičkih, ne sadrži suštinske promene.