Avramopulos i Stefanović / Foto: FoNet/MUP

Srbija parafirala sporazum sa “Fronteksom” o boljem upravljanju migracijama

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i evropski komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopulos parafirali su juče u Beogradu sporazum Srbije i EU o akcijama koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (“Fronteks”) u Srbiji.

Avramopulos je kazao da će sporazum unaprediti bezbednost na spoljnim granicama EU, kao i bolje upravljanje migracijama. Prema njegovim rečima, sporazum će omogućiti Evropskoj agenciji da sprovodi granične provere na teritoriji Srbije, da pruža podršku u sprovođenju granične kontrole, ističući da ona neće preuzimati zadatke ili nadležnosti od domaćih organa. Kazao je da su sve te aktivnosti deo celokupnog procesa približavanja zemalja Zapadnog Balkana EU. A ministar Stefanović je izjavio da je Srbija istinski posvećena suprotstavljanju svim oblicima kriminala i da je za državu važno da u saradnji sa svim međunarodnim partnerima učini sve što je potrebno kako bi njeni građani bili bezbedni. Sporazum će biti upućen Skupštini Srbije na ratifikaciju, a potrebno je i odobrenje Evropskog parlamenta. Kad sporazum stupi na snagu, Agencija će moći da sprovodi operativne aktivnosti i da razmešta timove po Srbiji i zemljama EU, uz saglasnost vlasti Srbije i vlasti zemalja članica EU s kojima se Srbija graniči. Inače, Srbija je treća zemlja na Zapadnom Balkanu koja je parafirala Statusni sporazum o saradnji sa “Fronteksom”. U februaru je to učinila Albanija, u julu Makedonija, dok se sa Crnom Gorom i BiH još pregovara.

Direktor Centra za pomoć i zaštitu tražiocima azila Radoš Đurović izjavio je da parafiranje ugovora sa “Fronteksom” treba da reguliše položaj njihovih službenika i uslove rada u Srbiji i podsetio da njihovi oficiri za vezu već rade u našoj zemlji od prošle godine, gde je i sedište regionalne kancelarije te organizacije za koordinaciju. “Pretpostavka je da je to redovan, tipski ugovor kojim se reguliše položaj službenika ‘Fronteksa’, nošenje oružja, njihov pravni status i imunitet, kao i uslovi u kojima oni rade u Srbiji. Takvi sporazumi podrazumevaju način angažmana službenika te organizacije, čije prisustvo treba da omogući koordinaciju sa našom i drugim policijama u regionu. Da budu na granici, na terenu, da zajednički deluju sa policijom a u hitnim slučajevima i posebnim okolnostima i da učestvuju u deportaciji ljudi”, rekao je Đurović agenciji “Beta”.

A lideri EU su se na nezvaničnom zasedanju u Salcburgu, kako je istaknuto, približili načelnom dogovoru da se povećanjem granične službe i obalske straže EU na 10.000 pripadnika osetnije spreči ilegalna imigracija. Kad je reč o unutrašnoj bezbednosti i zaštiti spoljnih granica, posebno sprečavanju ilegalne imigracije, saglasili su se da, uz saradnju posebno s Egiptom i arapskim zemljama, mora da se onemogući da kriminalne bande dovoze imigrante preko Sredozemnog mora. Velika razmimoilaženja oko imigracione politike EU i dalje postoje, jer naročito Mađarska, Poljska, Češka i Austrija smatraju da je ključno da se ilegalna imigracija, iza koje stoje mreže krijumčara i organizovanog kriminala, svim merama prevashodno spreči ispred granica Unije, a ne da brodovi evropske flote u Sredozemlju moraju da spasavaju plovila s imigrantima i dovoze ih u evropske luke i time podstiču dolazak drugih.Većina ostalih članica EU oštro zamera istočnim članicama što ne žele da solidarno prihvate deo pristiglih imigranata, pa ni izbeglica koje su dobile azil, a i dalje dobijaju zamašna sredstva iz fondova EU.