Razgovor sa građanima/Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Poslanici da predstavljaju građane, a ne stranke

Postojeći izborni sistem u Srbiji ne odgovara potrebama društva i otežava da narodni poslanici zaista predstavljaju građane koji su ih izabrali, a ne stranke.

Ali, to je samo jedan od problema koji odlikuju politički sistem i društvo u Srbiji i nema garancija da bi promena izbornog sistema donela i promenu nabolje. To je rečeno na jučerašnjoj debati koja je, u organizaciji Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD), održana u EU info centru. Docent na Fakultetu političkih nauka Dušan Spasojević rekao je, navodi “Glas Amerike”, da izborni sistem jeste najvažnija dimenzija koja određuje ponašanje poslanika, ali ne i dovoljna da bi se sistem zaista promenio. On je ocenio da u postojećem proporcionalnom sistemu građani ni ne glasaju za pojedine poslanike, već za stranke i njihove programe. “Poslanik iz Niša nije poslanik iz Niša, nego poslanik iz grupe koja ga je kandidovala. Da imamo političke partije koje su se jasno definisale programski i ideološki, znali bismo šta možemo da očekujemo”, rekao je Spasojević. Pavle Dimitrijević iz “Crte” kazao je da se, kada se ima u vidu kako deluju političke stranke u Srbiji, otvara pitanje da li uopšte izborni sistem može da bude neka vrsta leka. “Koji god sistem da postoji, ako je glavna potreba da se on zloupotrebi, on gubi smisao”, kazao je Dimitrijević i primetio da oni koji bi sistem trebalo najviše da štite i unapređuju, rade sve kako bi ga zloupotrebili. Sve to na kraju, istakao je Dimitrijević, rezultira padom interesovanja građana za politiku uopšte. S tim u vezi, podsetio je na istraživanje “Crte” prema kome je tek osam do 15 odsto građana zainteresovano da se na bilo koji način angažuje u politici. Naglasio je da je to problem sa kojim se suočavaju mnoge zemlje i da je praćen jačanjem desnice i populista. Istakao je da se na Tajvanu nekoliko univerziteta udružilo kako bi pronašlo način da se negativni trendovi u demokratijama zaustave. Zaključili su da je potrebna potpuna promena demokratskog sistema i uvođenje “negativnog glasa”. To je prepoznato kao način, dodao je, da se zaustavi rast desnice i populista koji predstavljaju opasnost po demokratiju, pošto više ne bi bilo presudno to što su glasači tih opcija disciplinovani, dok drugi, iako u većini i žestoko protiv takvih struja, razočarani ne izlaze na glasanje. Narodna poslanica opozicione “Dosta je bilo” Ana Stevanović naglasila je da je u politici iz entuzijazma, a ne interesa, ali da je malo njenih kolega koje tako razmišljaju. Kazala je da koristi društvene mreže kako bi bila u kontaktu sa biračima i da je odziv takav da ima problem prilikom selekcije velikog broja pitanja koje dobija. Ocenila je da prema sadašnjem izbornom sistemu čak 55 odsto građana nema predstavnika u Skupštini Srbije.

Inače, predstavnici inicijative “Biram koga biram” razgovarali su juče sa građanima na platou ispred Filozofskog fakulteta o reformi izbornog sistema.